szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 4 és fél ezren vettek végső búcsút hétfőn St. Louisban attól a 18 éves afroamerikai fiatalembertől, akit augusztus 9-én egy fehér rendőr lőtt agyon.

Michael Brown halála nyomán a missouri nagyváros Ferguson nevű elővárosában – az incidens helyszínén – zavargások törtek ki, és két héten át tartottak. Noha az ügyben folytatott szövetségi nyomozás még nem zárult le, és a nagyesküdtszék még hetekig fogja mérlegelni, emeljen-e vádat a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen – aki azt állítja, hogy önvédelemből lőtt –, az ügy erős polgárjogi jelleget öltött. A Michael Brown oldalán tanúskodók szerint ugyanis a rendőrrel dulakodásba keveredett fiú meg akarta adni magát, mégis megölték.

Központi társadalmi témává vált a fergusoni lakosság és a rendőrség közötti bizalmatlanság és az a tény, hogy miközben a településen élők több mint kétharmada fekete, addig az ott szolgáló 53 rendőr közül 50 fehér. A statisztikák szerint a fergusoni feketék átlagjövedelme nem éri el a fehérekének a 60 százalékát sem. 2013-ban a bűnüldöző szervek 438 feketét és csak 36 fehéret tartóztattak le. A Brown halálának körülményeit vizsgáló nagyesküdtszék 12 tagja közül 9 fehér és 3 fekete. A Fergusont is magában foglaló St. Louis megye lakosságának 70 százaléka fehér és csak 24 százaléka fekete.

A hétfői búcsúszertartáson két gyászbeszéd hangzott el. Az egyikben Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi harcos egyebek között hangsúlyozta: Brown nem azt akarná, hogy a zavargások miatt emlékezzenek rá, hanem azt akarná, hogy úgy emlékezzenek rá: Amerika miatta egyezett ki arról, hogy hogyan tartsák fenn a rendet az országban. Sharpton bírálta a tiltakozó tömegre fegyvert szegező rendőröket is.

A család nevében Brown nagybátyja, Charles Ewing tiszteletes szólt, aki szerint az áldozat vére bosszúért és igazságért kiált. (Az eset helyszínén a fiú holtteste négy órán át nem volt letakarva.) Michael Brown apja a búcsúztatást megelőzően békére és nyugalomra intette a részvevőket.

A temetésen mások mellett jelen volt az 1968-ban meggyilkolt legendás polgárjogi harcosnak, Martin Luther Kingnek két gyermeke, Martin Luther és Bernice King, Jesse Jackson tiszteletes, Spike Lee filmrendező, valamint Diddy és Snoop Lion rapperek is. Ugyancsak megjelentek a 2012-ben a floridai Sanfordban egy önkéntes rendész által megölt Trayvon Martin és a 2006-ban rendőrök által Queensben lelőtt Sean Bell hozzátartozói.

A Fehér Ház három tisztségviselővel képviseltette magát, de Jay Nixon missouri kormányzó – aki a zavargások csúcspontján Fergusonba vezényelte a Nemzeti Gárdát – nem vett részt a szertatáson.

A fergusoni összecsapásokról – és főként az állig felfegyverzett rendőrökről – készült felvételek hatására Barack Obama amerikai elnök a hétvégén elrendelte, hogy vizsgálják felül azokat a szövetségi terveket, amelyek keretében a helyi rendőrségek katonai felszereléshez juthatnak. Az elnök szerint ugyanis nem mosódhat el a hadsereg és a városi rendőrségek közötti különbség.

Az amerikai rendőrök kényszerítő eszköztára példátlan kibővülésének egyik oka, hogy az iraki és az afganisztáni háború befejezésével párhuzamosan a Pentagon a fölöslegessé vált katonai felszerelést a rendfenntartó hatóságoknak ajánlotta fel.

John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagon mindössze két nem páncélozott Hummer terepjárót és egy generátort bocsátott a fergusoni rendőrség rendelkezésére, tehát a testület a katonainak számító felszerelésének nagy részét más forrásokból szerezte be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Kiszámolták, hússzor rosszabb a helyzet az ember miatt az óceánokban

Kiszámolták, hússzor rosszabb a helyzet az ember miatt az óceánokban