szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lesotho miniszterelnöke szombaton bejelentette, hogy a hadsereg államcsínyt hajtott végre országában, emiatt a Dél-Afrikai Köztársaságba kellett menekülnie. A fegyveres erők ugyanakkor tagadják, hogy magukhoz ragadták volna a hatalmat, hangoztatva, hogy csupán a rendőrséget akarták lefegyverezni.

Thomas Thabane kormányfő a BBC-nek adott nyilatkozatában azt állította, hogy szombat reggel a hadsereg államcsínyt hajtott végre. A hírügynökségek valóban hírt adtak arról, hogy a kis afrikai államban a hadsereg a hajnali órákban megszállta a rendőrség központját, ellenőrzése alá vonta a rádióadókat és a telefonhálózatot. Thesele Maseribane sportminiszter nyilatkozatában azt állította, hogy a katonák körülvették a miniszterelnöki rezidenciát, akárcsak az ő lakhelyét, sőt még tűzpárbaj is volt, de halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.
   
A miniszterelnök elmondta: tudomására jutott, hogy a katonák elrendelték az ő "kézre kerítését", amiből számára egyértelműnek tűnik, hogy a fegyveres erők átvették a hatalmat. "Ez katonai puccs, a katonák hajtották végre, és ez törvénytelen" - mondta Thabane, leszögezve, hogy nincs szándékában lemondani. Közölte, hogy - mivel élete veszélybe került - a Dél-Afrikai Köztársaságba menekült.
   
Jelezte azt is, hogy a szomszédos országok, elsősorban a Dél-Afrikai Köztársaság segítségét keresi a lesothói demokrácia visszaállításához. A miniszterelnök személyesen Tlali Kamolit, a fegyveres erők parancsnokát tette felelőssé az államcsínyért. A The Times című dél-afrikai napilap emlékeztet arra, hogy a kormányfő és a hadsereg parancsnoka között azután romlott meg a viszony, hogy Thabane meneszteni akarta a főparancsnokot, mivel "pártütéssel" gyanúsította őt.
   
A hadsereg tagadja, hogy államcsínyt hajtott volna végre. A rendőrség központjának elfoglalását azzal indokolta, hogy le akarta fegyverezni a rendőrséget, mert meg akarták akadályozni, hogy a rendfenntartó erők fegyvereket osszanak ki "néhány politikai pártnak". A hírügynökségi jelentések szerint a katonák dél tájban már vissza is tértek laktanyáikba.
   
Lesotho szigetszerűen ékelődik be a Dél-Afrikai Köztársaság területébe. A brit kormány 1958-ban adott alkotmányt az országnak, az első parlamenti választásokat 1960-ban tartották. 1965-ben belső önkormányzatot és új alkotmányt kapott, majd 1966. október 4-én Lesotho Királyság néven a brit Nemzetközösség független alkotmányos monarchiájává vált. Thabane koalíciós kormány élén áll a 2012-ben rendezett parlamenti választások óta.
   
A mintegy kétmillió lelket számláló kis afrikai ország lakosainak hatvan százaléka rendkívüli szegénységben él, többségük bányákban és a mezőgazdaságban dolgozik. Hegyvidékének folyóvizei révén Lesotho látja el dél-afrikai szomszédait vízzel és elektromos árammal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót