szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kémkedés vádja miatt újabb per indul Egyiptomban a tavaly nyáron elmozdított Mohamed Murszi iszlamista exelnök ellen - jelentette szombaton az egyiptomi sajtó.

Hisám Barakát főügyész szombaton megjelent közleménye szerint Murszi elnöksége idején kényes, a nemzetbiztonságot közvetlenül érintő dokumentumokat juttatott el Katarba a - katari tulajdonú - al-Dzsazíra pánarab hírtévén keresztül. Az ügyben kilenc további gyanúsítottat is perbe fognak.

A vádak szerint a szigorúan titkos iratok kényes adatokat tartalmaztak egyebek mellett a fegyveres erőkről, a titkosszolgálatról és a katonai hírszerzésről. A főügyész már augusztus 27-én úgy határozott, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Ügyészségi nyomozók még aznap ki akarták kérdezni a tavaly július 3-i megbuktatása óta egyébként is rács mögött ülő Murszit, aki azonban nem volt hajlandó velük szóba állni.

Murszival szemben jelenleg több olyan eljárás is folyik - egyebek mellett kémkedésért, és emberölésre felbujtásért -, amelyek esetében akár halálbüntetést is kaphat.

Murszinak a jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által - akkor még hadsereg-főparancsnokként - levezényelt tavalyi elmozdítása óta válságban van Katar és Egyiptom kapcsolata. Előbbi a kairói eseményeket államcsínynek nevezte, és továbbra is támogatja a Murszi mögött álló, Egyiptomban időközben terrorcsoportnak nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetet.

Kairóban nemrég az al-Dzsazíra több újságíróját 7-től 10 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték terrorizmussal kapcsolatos vádakkal. A váratlanul súlyos ítéletek világszerte felháborodást váltottak ki, azok nemzetközi emberi jogi szervezetek és több nyugati kormányképviselő szerint politikai indíttatásból születtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!