szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alaposan kivizsgálják az Afrikai Unió békefenntartóinak Szomáliában elkövetett szexuális visszaéléseit, amelyekről a Human Rights Watch számolt be.

Szomáliában a hatóságok kivizsgálják az Afrikai Unió (AU) fővárosban állomásozó békefenntartói által állítólag elkövetett szexuális visszaéléseket - jelentette be kedden a kelet-afrikai ország kormányfője.

"A kormány elítéli a szomáliai néppel szembeni visszaélés minden formáját, és eltökélt abban, hogy a polgárok elleni bűncselekmények elkövetőit bíróság elé állítsa" - hangsúlyozta közleményében Abdiveli Sejk Ahmed szomáliai kormányfő.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn kiadott jelentésében számolt be 21 szomáliai nő és kiskorú lány megerőszakolásáról és szexuális kizsákmányolásáról. A dokumentum szerint a bűncselekményeket az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) által Mogadishuban fenntartott békefenntartói támaszpontokon követték el.

Az AU katonái szexuális együttlétért cserébe nyújtottak segítséget az AMISOM fővárosi bázisain gyógyszert, élelmet és vizet kérő nőknek és tizenéves lányoknak - olvasható a New York-i székhelyű nemzetközi csoport által közzétett dokumentumban. A visszaélések miatt a megszólaltatott áldozatok közül csupán ketten tettek feljelentést. 

A Szomáliában 2007 óta működő AMISOM feladata az állami intézetek és a kormány védelme, valamint a humanitárius segélyek szétosztásának támogatása az al-Shabaab terrorszervezet és más fegyveres csoportok által fenyegetett országban. A misszió ugandai, burundi, kenyai, etiópiai, dzsibuti és Sierra Leone-i kontingensekből áll, a szóban forgó mogadishui bázisokon burundi és ugandai katonák teljesítenek szolgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma

A kormány szigorítása után majdnem a felére csökkent a magántanulók száma