szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább nőtt a feszültség a két legfőbb palesztin politikai szervezet, a Fatah és a Hamász között a Gázai övezetbeli közalkalmazotti bérek kifizetése körül kialakult vita miatt, s ez az erőszak kiújulásával fenyeget - figyelmeztettek szerdán európai diplomaták. Brüsszel feltételeket szab a segítségnyújtáshoz.

Az Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet közötti konfliktus befejezését célzó, augusztusban megkötött tűzszüneti megállapodás kimondta, hogy a fatahos Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság átveszi a Gázai övezet közigazgatásának ellenőrzését a Hamásztól. 

A Hamász emiatt úgy gondolta, hogy a térség mintegy 40 ezer közalkalmazottjának béréről a Ciszjordániában 90 ezer, a Gázai övezetben pedig további 70 ezer tisztségviselőt ellátó Palesztin Hatóság gondoskodik majd. A Hamász által alkalmazott közszolgák hónapok óta nem kaptak fizetést, és egyre türelmetlenebbek.

A Palesztin Hatóságnak azonban egyrészt nincs elegendő pénzügyi forrása a további közalkalmazotti bérek kifizetésére, másrészt korábban kijelentette, addig nem hajlandó bármiféle támogatást nyújtani a Hamásznak, amíg az nem számolja fel tevékenységét a Gázai övezetben.

John Gatt-Rutter, az Európai Unió palesztin területekért felelős képviselője azt mondta: valós az erőszak kiújulásának kockázata, amennyiben nem csökken a fizetések körüli feszültség. Egy másik európai diplomata pedig azt valószínűsítette a Reuters brit hírügynökség kérdésére, hogy a megoldásra akár október közepéig is várni kell majd, ez azonban a hírügynökség szerint már késő lehet.

Gatt-Rutter és Lars Faaborg-Andersen, az EU izraeli képviselője egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón közölte, sürgető szükség van a Gázai övezet újjáépítésére. Ugyanakkor Brüsszel feltételeket szab a munkálatok pénzügyi támogatásához, amelyeket a palesztinoknak és az izraelieknek teljesíteniük kell. Faaborg-Andersen leszögezte, hogy a feleknek a lehető leghamarabb tárgyalásokat kell kezdeniük a tartós tűzszünetről. 

A diplomaták azt is hangsúlyozták, hogy Jeruzsálemnek sürgősen fel kellene oldania a Gázai övezet blokádját, hogy elkezdődhessen a térség újjáépítése.

Vasárnapra virradó éjjel Kairóban a palesztin elnök közölte, a Hamász nem tiszteli a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben. Abbász a Fatah és a Hamász közötti együttműködés beszüntetését is kilátásba helyezte, amennyiben nem változik a helyzet.

A két palesztin szervezet 2007-ben már konfliktusba került egymással a Gázai övezetben, amikor a Hamász választási győzelmét követően átvette az uralmat a terület felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön