szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő héttől nem tud megjelenni Venezuela legrégibb napilapja, miután a kiadó kezd kifogyni a papírból, és az országban uralkodó valuta- és termékhiány miatt nem tudja pótolni készleteit.

"15-én hétfőtől - aggódva reméljük, hogy a lehető legrövidebb időre - Lara (szövetségi) állam népének szócsöve nem fogja kísérni reggeli kávéjukat" - írta a 110 éves, magánkézben lévő El Impulso nevű regionális lap szerdai szerkesztőségi cikkében. A papírhiány miatt eddig több kisebb regionális lap is lehúzta már a rolót Venezuelában, az országos újságok pedig oldalszámukon próbálnak spórolni. Emellett az elmúlt évben három nagy médiacég cserélt gazdát homályos ügyletekben az országban. 

Egyes kormánykritikusok szerint a baloldali populista vezetés irányítása alá próbálja vonni a sajtót különböző lépéseivel, míg a kormány hívei azt hangoztatják, hogy a magánkézben lévő média hagyományosan a jelenlegi ellenzék szekerét tolja.

A világ legnagyobb bizonyított olajkészletével rendelkező Venezuelában a közelmúltban számos alapvető termék, így például a vécépapír, a liszt vagy a főzőolaj is hiánycikké vált. A baloldali kormány szerint ezért "a népet sanyargató" nagyvállalatok a felelősek. Az ellenzék és gazdasági elemzők ugyanakkor a kormány elhibázott gazdaságpolitikájával, ezen belül olyan prózai okokkal magyarázzák a jelenséget, mint a behozatalt nehezítő szigorú valutakorlátozás és a rossz üzleti szabályozások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!