szerző:
MTI

Üzenetértékű villámlátogatásnak nevezte el az olasz sajtó Ferenc pápa szombaton esedékes látogatását az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giuliában levő Fogliano Redipugliában, ahol az egykor itt húzódó első világháborús frontvonalon elesett olasz, osztrák és magyar katonák temetőjét keresi fel.

Az egyházfő jelképes helyszínt választott az I. világháború kitörésének idei századik évfordulójára való megemlékezéshez. A mai olasz-szlovén határnál levő, Goriziához közeli Foglianóban és az ezzel egybenőtt Redipugliában található katonai temetőt és katonai emlékművet keresi fel. 

A jelenleg háromezer lakosú Fogliano Redipuglia neve a helyi nyelvjárásból és a szlovénből ered. A település olyan ismert első világháborús helyszínek közelében található mint Doberdo, az Isonzo folyó és a szlovén oldalon levő Caporetto.   

Ferenc pápa szombaton reggel érkezik meg Friuli-Venezia Giuliába, ahol Matteo Renzi miniszterelnök és a helyi olasz politikai és egyházi vezetők várják. Az egyházfő  első állomása a Foglianóban levő osztrák-magyar katonai temető lesz, ahol mintegy 2500 ismert és további 7000 ismeretlen katona nyugszik. Az osztrák-magyar katonai temetőbe Ferenc pápa egyedül lép be és csendes imát mond. 

Ezután a Redipugliában levő  katonai temetőbe megy tovább, ahol több mint százezer olasz katona nyugszik, több mint felük szintén ismeretlen. Az  1938-ban létesített temető lépcsőszerűen emelkedik Redipuglia egyik dombján. A sírhelyeken a katonák neve helyett a nagybetűs PRESENTE (Jelen!) felirat szerepel. 

Itt a pápa szentmisét mutat be a világ minden háborújában elesett összes áldozatért. A misén többek között Bíró László magyar tábori püspök és a magyar tábori lelkészek koncelebrálnak Ferenc pápával. 

Ferenc pápa alig négyórás látogatását nem a Vatikán, hanem az itáliai első világháborús megemlékezésekért felelős olasz védelmi vezérkar szervezte. A magyar delegációt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet képviseli. A pápai látogatáson a magyar Honvédelmi  Minisztérium és a Katonai Ordinátus szervezésében katonai zarándokcsoport is részt vesz - mondta el Berta Tibor ezredes a Vatikáni Rádió magyar adásának. A magyar zarándokcsoport felkeresi a közelben levő Visintiben az első világháborús magyar katonák emlékére emelt kápolnát. 

Ferenc pápa látogatására százezresnél is nagyobb tömeget várnak nem csak Olaszországnak ezen részéről, hanem a közeli Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is. A zarándokokat az egyházfő arra figyelmeztette, hogy látogatása nem örömünnep lesz, hanem a háborúban elesettekért szól. Ferenc pápa az első világháború kitöréséről megemlékezve áprilisban  a száz évvel ezelőtti egyházfő, XV. Benedek szavait idézte, miszerint “a békével semmi sem veszik el, a háborúval minden elveszik”. 

Tavalyi megválasztása óta Ferenc pápa a világbékét sürgeti. A Szíriáért 2013 szeptemberében tartott békeimán ezt kiáltotta: “Soha többé háborút!” - emlékeztetett az olasz sajtó, hangsúlyozva, hogy az egyházfő szombati imája ugyanúgy szól majd Irakért, Szíriáért és Ukrajnáért. A Corriere della Sera napilap szerint Fogliano Redipugliában Ferenc pápa  mindenekelőtt arra akarja emlékeztetni egész Európát, hogy a két világháború utáni békénél nincsen nagyobb érték.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Hivatalos fotókon a BMW három új villanyautója – retteghet a Tesla?

Hivatalos fotókon a BMW három új villanyautója – retteghet a Tesla?

Megállapodott a MÁV a szakszervezetekkel, mennyivel nőjön a vasutasok bére

Megállapodott a MÁV a szakszervezetekkel, mennyivel nőjön a vasutasok bére

Megszólalt az Asus az őket ért trükkös hackertámadásról

Megszólalt az Asus az őket ért trükkös hackertámadásról

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Már nem ugyanott repül a Nemzetközi Űrállomás, mint korábban

Már nem ugyanott repül a Nemzetközi Űrállomás, mint korábban