szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erkölcsi okokból megtagadta a szolgálatot az izraeli katonai hírszerzés több tucatnyi tartalékos tagja, mivel munkájuk szerintük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) izraeli megfelelőjének számító, 8200-as nevű katonai egység tagjai nyílt levelet írtak Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek és a vezérkari főnöknek, amelyben megtagadták a szolgálatot. Az üzenet a Jediót Ahronót című izraeli lap pénteki számában jelent meg.

A szolgálatmegtagadók azzal magyarázták a döntésüket, hogy az általuk végzett munka elősegíti a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés bebetonozását, és ez szerintük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek és hátráltatja a konfliktus megoldását. A hírszerzők leszögezték, hogy a szolgálat megtagadása kizárólag a palesztin területekre vonatkozik.

Az egyik katona az izraeli 10-es csatornának adott interjújában elmondta, úgy érzi, hogy munkájának egy jelentős részére politikai, nem pedig biztonsági okokból van szükség. 

A hadsereg hangsúlyozta, hogy az egységben szolgáló katonáknak feddhetetlennek kell lenniük, a biztonsági erők szóvivője emellett megkérdőjelezte a levélben foglaltak komolyságát. Netanjahu irodája egyelőre nem kommentálta a történteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal