szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sorra ítélik el a brit férfi lefejezését a nagyhatalmak vezetői. A brit, az amerikai és a francia kormány után megszólalt a német kancellár is.

"Visszataszító, barbár tettnek" nevezte a német kancellária a brit férfi vasárnapi lefejezését. David Haines kivégzését Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is elítélte. "Ahol az Iszlám Állam uralkodik, ott gyilkolnak, erőszakolnak és gyújtogatnak. A nemzetközi közösségnek határozottan fel kell vennie a harcot az Irakot és a térségét, valamint minket is fenyegető szervezet ellen" - olvasható a kommünikében.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnap jelentette be, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz. Az áldozat, a kétgyermekes, 44 éves, skóciai David Cawthorne Haines egy francia segélyszervezet munkatársaként dolgozott Szíriában, amikor tavaly márciusban elrabolták.

©

A londoni külügyminisztérium vasárnap délután megerősítette, hogy hiteles az újabb túsz lefejezéséről készült videó. "Minden azt mutatja, hogy a felvétel hiteles, nincsen okunk azt hinni, hogy nem az" - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

David Cameron miniszterelnök egy közleményben "színtiszta gonoszságnak" minősítette Haines "gyalázatos és vérlázító" meggyilkolását, részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és kemény ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket felkutatják és bíróság elé állítják, bármeddig is tartson.

Barack Obama amerikai elnök "barbár gyilkosságnak" nevezte a tettet szombat éjjel kiadott közleményében, és az amerikaiak nevében kifejezte együttérzését Haines családjával és a brit néppel. "Az Egyesült Királysággal és a nemzetek széles koalíciójával azon leszünk, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk ennek a felháborító tettnek az elkövetőit, és hogy csökkentsük, majd felszámoljuk azt a fenyegetést, amelyet (az Iszlám Állam) jelent országainknak, a térségnek és a világnak" - szögezte le Obama.

A francia államfői hivatal közleményben ítélte el az általa "aljas gyilkosságnak" nevezett cselekményt: „David Haines aljas meggyilkolása ismételten bizonyítja, mennyire fontos, hogy a nemzetközi közösség szembeszálljon az Iszlám Állammal, amely nem más, mint a hitványság és az elvetemültség szervezete.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik