szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sorra ítélik el a brit férfi lefejezését a nagyhatalmak vezetői. A brit, az amerikai és a francia kormány után megszólalt a német kancellár is.

"Visszataszító, barbár tettnek" nevezte a német kancellária a brit férfi vasárnapi lefejezését. David Haines kivégzését Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is elítélte. "Ahol az Iszlám Állam uralkodik, ott gyilkolnak, erőszakolnak és gyújtogatnak. A nemzetközi közösségnek határozottan fel kell vennie a harcot az Irakot és a térségét, valamint minket is fenyegető szervezet ellen" - olvasható a kommünikében.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnap jelentette be, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz. Az áldozat, a kétgyermekes, 44 éves, skóciai David Cawthorne Haines egy francia segélyszervezet munkatársaként dolgozott Szíriában, amikor tavaly márciusban elrabolták.

©

A londoni külügyminisztérium vasárnap délután megerősítette, hogy hiteles az újabb túsz lefejezéséről készült videó. "Minden azt mutatja, hogy a felvétel hiteles, nincsen okunk azt hinni, hogy nem az" - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

David Cameron miniszterelnök egy közleményben "színtiszta gonoszságnak" minősítette Haines "gyalázatos és vérlázító" meggyilkolását, részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és kemény ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket felkutatják és bíróság elé állítják, bármeddig is tartson.

Barack Obama amerikai elnök "barbár gyilkosságnak" nevezte a tettet szombat éjjel kiadott közleményében, és az amerikaiak nevében kifejezte együttérzését Haines családjával és a brit néppel. "Az Egyesült Királysággal és a nemzetek széles koalíciójával azon leszünk, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk ennek a felháborító tettnek az elkövetőit, és hogy csökkentsük, majd felszámoljuk azt a fenyegetést, amelyet (az Iszlám Állam) jelent országainknak, a térségnek és a világnak" - szögezte le Obama.

A francia államfői hivatal közleményben ítélte el az általa "aljas gyilkosságnak" nevezett cselekményt: „David Haines aljas meggyilkolása ismételten bizonyítja, mennyire fontos, hogy a nemzetközi közösség szembeszálljon az Iszlám Állammal, amely nem más, mint a hitványság és az elvetemültség szervezete.”

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Én is ide születtem

Én is ide születtem

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Újabb webshopot ítéltek el a vásárlók átveréséért

Újabb webshopot ítéltek el a vásárlók átveréséért