szerző:
MTI

Az iszlám terrorszervezet kötelékében a magyar hatóságok tudomása szerint nincs magyar állampolgár, és szír és iraki területeken se harcolnak magyarok.

–A magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek egybehangzó állásfoglalása, hogy szír, illetve iraki területeken jelenleg nem harcolnak magyar állampolgárok – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának hétfő reggel tartott együttes, zárt ülése után újságíróknak.

Hajdu János azt mondta: mindenféleképpen figyelni kell a Magyarországon átutazó akár oda, akár vissza átutazó külföldi állampolgárokat. Ezzel együtt olyan nemzetközi együttműködéseket működtetnek a társszolgálatokkal – elsősorban az európai szolgálatokkal –,  hogy mindig naprakész információik legyenek. A TEK főigazgatója szerint jelen pillanatban úgy tűnik, a probléma elkerüli Magyarországot. Az szír és iraki területeket érintő konfliktussal összefüggésben jelenleg komoly veszély nem fenyegeti az országot – mondta Hajdu János. Ugyanakkor hozzátette: a helyzet percek alatt változhat. Van esély arra, hogy magyar állampolgár jelenjen meg a harcokban, s hogy onnan visszatér az országba, s utóbbi kiemelt kockázatot jelent – emelte ki a TEK főigazgatója.

Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága előtt az Iszlám Állam terrorszervezet biztonsági kockázatairól adott tájékoztatást mások mellett Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a TEK főigazgatója, valamint a katonai és polgári titkosszolgálatok vezetői.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az ülés után a probléma súlyát érzékeltetve úgy fogalmazott: a legjelentősebb nemzetközi kihívásról van szó az ukrán válság mellett. Ezzel együtt kiemelte: nem vonhatja el a nemzetközi közösség figyelmét az ukrán válságról. Az elkövetkező időszakban nagyon fontos diplomáciai cél, hogy a nemzetközi közösségnek egyszerre sikerüljön erre a két súlyos problémára megoldást találnia – mutatott rá.

Úgy vélte, a legszélesebb nemzetközi összefogásra van szükség az Iszlám Állam ügyében, ehhez "a NATO-csúcstalálkozó megadta az alaphangot". Ugyanakkor a környező országokat is be kell vonni a rendezésbe, hiszen az ő szerepvállalásuk nélkül félő, hogy az Iszlám Állam mint terrorszervezet nem számolható fel – közölte.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a szervezet pénzügyi forrásai nagyon jelentősek, ezért fontos, hogy elvágják a csoportot e forrásoktól. Azt is kiemelte, hogy nagyon súlyos humanitárius helyzet van kialakulóban, különösen a helyi kisebbségek közösségei – például a keresztények – vannak veszélyben, ezért példamutató, hogy Magyarország 70 ezer eurós gyorssegéllyel segített. Továbbra is oda kell figyelni a vallási és nemzeti kisebbségekre – tette hozzá. Hangsúlyozta: ennek a válságnak nincs katonai megoldása, csak politikai úton lehet rendezni a helyzetet, politikai megoldást kell találni Irakon és Szírián belül is.

Németh Zsolt azt is közölte, hogy "tudomásunk szerint az iszlám terrorszervezet kötelékében nincs magyar állampolgár", és ez mindenképpen megnyugtató fejlemény.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Utrechti lövöldözés: török születésű férfit keres a rendőrség

Utrechti lövöldözés: török születésű férfit keres a rendőrség

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Homofób és fogamzásgátló-ellenes fejeseknek reklámozta Novák Orbán családpolitikáját

Homofób és fogamzásgátló-ellenes fejeseknek reklámozta Novák Orbán családpolitikáját

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát