szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsüllyedt egy menekülteket szállító komphajó vasárnap Líbia partjainál, a rajta tartózkodó mintegy 250 afrikai kivándorló többsége valószínűleg vízbe fulladt - közölte a líbiai haditengerészet szóvivője.

Ajub Kászem tájékoztatása szerint eddig csupán 26 embert sikerült kimenekíteni a vízből, és "nagyon sok holttestet látni a tengerben". A líbiai sajtó értesülése szerint a halottak száma eléri a 160-at, és több tucat embert eltűntként kezelnek. A szóvivő megemlítette azt is, hogy a líbiai parti őrség felszereltsége nagyon hiányos, és kevés eszközzel rendelkezik a túlélők keresésére.

A Reuters brit hírügynökség hozzátette, hogy a parti őrség inkább csak papíron létezik, és halászhajók segítségével, valamint az olajügyi minisztériumtól kölcsönkért vontatóhajókkal próbálja megoldani feladatát. A hajón tartózkodók minden bizonnyal Európába tartottak. Az olasz kormány legfrissebb közlése szerint csak Olaszországba már több mint százezer menekült érkezett az idén.

Líbiában belpolitikai káosz uralkodik, a közbiztonság alacsony szinten van, és az embercsempészek ezt kihasználva az országon keresztül próbálnak menekülteket Európába juttatni. Augusztusban több mint száz afrikai halt meg egy hasonló hajóbalesetben.

Máltán a helyi sajtó vasárnap arról számolt be, hogy túlélők elmondása szerint a szigetország partjaitól nagyjából 300 kilométerrel délkeletre két hajó összeütközött, és a balesetben sokan meghaltak. Az egyik hajón állítólag 3-400-an, a másikon mintegy harmincan utaztak az első közlések szerint, de eddig összesen csak tíz embert mentettek ki a vízből. Egy túlélő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a kisebb hajón utazók - köztük ő is - palesztinok voltak, és Egyiptomból indultak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) két palesztin túlélőre hivatkozva később arról számolt be, hogy a történtek nyomán mintegy ötszázan tűntek el, a hajótörést pedig az embercsempészek okozták szándékosan. A menekültek szíriai, palesztin, egyiptomi és szudáni származásúak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát