szerző:
hvg.hu

Észak-Korea nem érti, miért bírálta súlyosan az ENSZ vizsgálóbizottsága februárban az emberi jogok helyzetét a kommunista országban – lényegében ezt sugallja az ügyben készített észak-koreai válaszjelentés. Az 53 ezer szavas szövegben azt állítják, hogy Észak-Koreában az emberek szabadon élhetnek és dolgozhatnak, a börtönökről, a kivégzésekről és az éhezésről viszont hallgatnak.

Az Észak-Korea emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság február 17-én tette közzé jelentését Észak-Koreáról. Ebben egyebek mellett azt írták, hogy az ország vezetőinek megrendelésére módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket hajtanak végre. A bizottság azt javasolta, hogy vonják felelősségre a phenjani vezetőket, Kim Dzsong Unnal az élen, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjessze az ügyet a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

Az Észak-Koreával szomszédos Kína képviselője egy márciusi, genfi tanácskozáson azt mondta, hogy szerintük alaptalan vádaskodást és a valóságtól elrugaszkodott ajánlásokat tartalmaz a jelentés.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet az Emberi Jogi Tanács előtt nevetséges provokációnak nevezte a jelentést, amely szerinte az Egyesült Államok és "más ellenséges országok koholmánya". A diplomata kivonult az ülésteremből, amikor Japán képviselője szót kapott, és arról kezdett beszélni, hogy 1978-ban észak-koreaiak elrabolták a testvérét.

Észak-Korea szombaton hozta nyilvánosságra azt az 53 ezer szavas jelentést, amelyben azt ecsetelgetik, hogy az állításokkal ellentétben milyen rózsás az emberi jogok helyzete az országban. A szövegben több mint hétszázszor sütötték el azt a kifejezést, hogy „emberi jogok” – írják a CNN oldalán.

A kommunista diktatúra vezetői vehemensen próbálják védeni az emberi jogok területén elért „eredményeiket”, miközben munkatáborokban robotoltatnak kétes bírósági eljárásokkal elítélt embereket, nyilvánosan végzik ki az ellenségnek tartott személyeket és mindennapos az éhezés a régóta haldokló gazdaság miatt.

Az ENSZ-jelentés elkészítése előtt több mint száz észak-koreai áldozatot, tanút, illetve szakértőket hallgattak meg a bizottság tagjai. A diktatúra vezetői szerint viszont a szövegbe csupa olyan szélhámosság került bele, amelyek az ellenséges erők agyából pattantak ki.

A valóság ezzel szemben teljes más – állítják. Úgy látják, hogy az észak-koreai a világ leghasznosabb emberi jogi rendszere, amely független és kreatív dolgozó életet biztosít állampolgárainak, valamint civilizált életkörülményeket. A 70 éves történelemük során formálódó rendszer maradéktalanul garantálja az emberi jogokat a társadalmi élet minden területén, beleértve a politikát, a gazdaságot és a kultúrát – tették hozzá. Emlegetnek még ingyenes egészségügyet és ingyenes lakhatást is.

Észak-Korea válaszjelentésének időzítése megfigyelők szerint nem véletlen. Az ENSZ-közgyűlés kedden foglalkozik az észak-koreai emberi jogok helyzetével, és az ügyben szavazás is várható. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton