szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megbízta kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A kormányszóvivő megerősítette, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem kap posztot az új kabinetben, várhatóan Kopacz megüresedett székét foglalja majd el.

Megbízta a kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a lengyel parlament, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. Komorowski a Belweder elnöki palotában fogadta Ewa Kopaczot. Kopacz megbízását már pénteken, az államfő és a házelnök első, kormányalakítással kapcsolatos megbeszélése után bejelentette a lengyel elnök szóvivője. Előtte egy nappal Komorowski elfogadta Donald Tusk eddigi kormányfő lemondását, akit megválasztottak az Európai Tanács elnökévé.

Ewa Kopacz a jobbközép Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta kormánykoalíció közös jelöltje. A lengyel alkotmány szerint a megbízott kormányfőnek két héten belül, vagyis szeptember 28-ig kell bemutatnia kabinetje tagjait. Ezután Ewa Kopacznak újabb két hete van arra, hogy parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez elég az egyszerű többség.

Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő úgy nyilatkozott hétfőn, az új kabinetről való szavazásra valószínűleg szeptember 27-én kerül sor.

Kidawa-Blonska egyúttal megerősítette a Gazeta Wyborcza című napilap pénteki értesülését, miszerint Radoslaw Sikorski eddigi külügyminiszter nem lesz az új kormány tagja, valószínűleg a házelnöki poszt jut majd neki. Mint mondta, Sikorski - aki Lengyelország jelöltje volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára - új tisztségét nem alacsonyabb posztra való "menesztésként" kell értelmezni.

"Úgy gondolom, nagyon jó miniszter volt. Arra szeretnék emlékeztetni, hogy a szejm elnöke az állam második embere" - mondta. Ewa Kopacz hétfő délután Jan Vincent Rostowski volt pénzügyminiszterrel találkozott, akit a sajtó Sikorski utódjaként emleget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!