szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A repülőtér környékén két helyen sűrű fekete füst gomolyog. Egy lövedék gázvezetéket talált el.

A tűzszünet ellenére Moszkva-barát szakadárok ismét ostromolják az ukrán fegyveres erők kezén lévő donyecki repülőteret, és gyakrabban lőtték azokat a lakott területeket, amelyek mellett katonák állomásoznak – jelentette szerda reggel a kijevi média.

Az UNIAN hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy a kelet-ukrajnai város nyugati részén, ott, ahol a repülőtér van, újra erős, feltehetően aknatámadások okozta robbanásokat hallani, Grad típusú rakéta-sorozatvetők robaja és puskaropogás hallatszik. A repülőtér környékén két helyen sűrű fekete füst gomolyog. Egy lövedék gázvezetéket talált el.

A donyecki repülőtér a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, de az ukrán média szerint a szeptember 5-én kötött minszki tűzszüneti megállapodás ellenére az elmúlt napokban is folytatódtak a harcok a stratégiai fontosságú légi kikötő birtoklásáért. Magát a várost a szakadárok ellenőrzik.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a lázadók elleni "terrorellenes hadművelet" törzskara arról tájékoztatott szerda reggel közösségi portálokon, hogy az elmúlt napban a szakadárok ritkábban nyitottak ugyan tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira, de gyakrabban lőtték azokat a lakott területeket, amelyek mellett ukrán katonák állomásoznak. Így akarják lejáratni a fegyveres erőket és megfélemlíteni a Donyec-medence lakosságát – írták. A törzskar három kisebb településről – Orlivkáról, Velika Krinkáról és Kurahovóról – tesz említést jelentésében, és közli, hogy a szakadárok támadásainak vannak civil halottjai és sebesültjei.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Luhanszkban fegyveresek hatalmukba kerítették az állami egyetemet, és elfogták a rektorhelyettest. Vitalij Kurilo rektor egy közösségi portálon azt írta, hogy megkezdődött más tanárok őrizetbe vétele is, a fegyveresek "elosztják a tantermeket és a vagyontárgyakat", és olyan emberek jelölik ki önmagukat egyetemi tisztségekre, akikről eddig nem is hallottak az intézményben.

Az ukrán média idézi szerdán Philip Breedlove tábornokot, a NATO európai erői főparancsnokának szavait, aki a Szabadság Rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország egyelőre nem vonta ki minden katonáját Kelet-Ukrajnából. A korábban odavezényelt legfeljebb tíz orosz zászlóalj közül valószínűleg négy még mindig a térségben van.

"Oroszország vonja ki ugyan csapatait Kelet-Ukrajnából, de nem lenne tévedés azt mondani, hogy ezek a csapatok parancs esetén gyorsan visszatérhetnek" – mondta Breedlove, és megismételte, hogy az Oroszország által alkalmazott "hibrid" háború veszélyezteti Európa biztonságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban