szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Skóciát izgalom és aggodalom árasztotta el szerdán, a kampány utolsó napján, a csütörtöki függetlenségi népszavazás küszöbén - írta helyszíni jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

A közvélemény-kutatásokból az tűnik ki, hogy az eredmény szorosabb lesz, minthogy meg lehessen jósolni. Mindenesetre a részvételi arány várhatóan rekordszintet ér el, és most az elszakadás hívei úgy látják, győzelmük már csak karnyújtásnyira van. De aggódnak, vajon az elmúlt hetek közvélemény-kutatásaiban tetten érhető előretörésük elég lesz-e a győzelemhez. 

Mindkét fél elismeri ugyanakkor, hogy olyan döntésről van szó, amelyre egyszer kerül sor egy nemzedék alatt, vagy akár egy egész élet során, és amely átrajzolhatja az Egyesült Királyság térképét. Sok szavazó döbbent rá a közelgő döntés súlyára, amint az elmúlt hetekben hallgatták a politikusok szenvedélyes felhívásait híveikhez. Több mint 4,2 millióan regisztráltak a szavazásra, ami a jogosultak 97 százaléka.

Edinburghban egyébként egy nem tudományos, de népszerű felmérést készítettek, amely megerősítette a közvélemény-kutatók előrejelzését, azaz azt, hogy az eredmény szoros lesz.

A város egyik, Cuckoo nevű pékségében 200 napja népszavazási mini tortákat árulnak. Az édesség vaníliás tésztából készült, a közepén málnalekvárral, a tetején fehér csokoládé mázzal, de a lényeg, hogy három változatban, az egyiken a skót András-keresztet, a másikon a brit lobogót, a harmadikon egy kérdőjelet formáztak meg.

A pékség szerdán bejelentette a tortás népszavazás végeredményét. Eszerint nemmel szavazott az elválásra 47,7 százalék, a független Skóciát támogatta 43,5 százalék, míg a bizonytalan vásárlók 8,8 százalékot tettek ki. Vidya Sarjoo, az egyik tulajdonos szerint a bizonytalanok száma idővel visszaesett. Eleinte az emberek nem igazán voltak biztosak, kicsit talán beijedtek attól, hogy saját döntést hozzanak - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki