szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom visszaszerezte Németországból a Kheopsz-piramist díszítő kartus darabjait, amelyet német kutatók tulajdonítottak el – jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

A kartus az a hosszúkás keret, amelybe az uralkodók nevét jelentő hieroglifát írták. Ez volt az egyetlen részlete az épületnek, amely Kheopsz nevét tartalmazta, a régészek ennek segítségével azonosították a híres műemlék építtetőjét.

Kheopsz 146 méter magas piramisa a Kairótól nyugatra fekvő Gízában áll. A több mint 4500 éve emelt épületet az ókor hét csodája egyikeként tartják számon.

A külügyminisztérium már át is adta a régészeti minisztériumnak a Kheopsz piramisából eltulajdonított darabokat – írta a Mena. Mohamed Ibrahim volt régészeti miniszter múlt év végén jelentette be, hogy egyiptomi idegenvezető kísérte német kutatók kőmintákat és a Kheopsz nevét tartalmazó kartus darabjait vitték el a piramisból.

Dominique Görlitz chemnitzi természettudós és Stefan Erdmann kutató 2013 áprilisában tért vissza Németországba Egyiptomból, ahol elmondásuk szerint mintákat vettek a piramisból, majd átadták azokat a drezdai Fresenius Intézet laboratóriumának. 

A két férfinak volt engedélye arra, hogy belépjen a gízai Nagy Piramisba, arra azonban nem, amit ott tettek. A királyi kamrában a festék fedőrétegéből kapartak le finom mintákat. Ezután létrával felmásztak a felette lévő tehermentesítő kamrába is, ahol szintén egy kis felületen festéket kapartak le a falról.

"Nem gondolkodtam, nagyon spontán döntés volt" - vallotta be Erdmann, aki fél életét Egyiptomban töltötte. Erdmann közölte, hogy a leletek vizsgálata után eredményeiket meg akarják osztani a nyilvánossággal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár