szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 32 skóciai választókörzet mindegyike közölte az eredményeit, ez alapján az emberek 55,3 százaléka Skócia maradására szavazott. Visszaélésgyanús esetekről érkezett jelentés Glasgow-ból, ahol egyébként a szavazók többsége az elszakadás mellett döntött. David Cameron szerint a referendum a skóciai függetlenségi kérdést "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte".

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szűk többséggel nyertek a Skócia függetlensége ellen szavazók a csütörtöki népszavazás eredményei szerint – adta hírül a BBC.

32 megyéből már az összes közölte az eredményeit, ez alapján a szavazók 55,3 százaléka a függetlenség ellen, 44,7 százalékuk mellette voksolt. A választásra jogosultak 84,51 százaléka vett részt a népszavazáson. 2,002 millióan szavaztak nemmel, 1,618 millióan igennel arra a kérdésre, hogy független ország legyen-e Skócia. A 32 körzetből négyben kerültek többségbe az igenek.

Cameron: Nagyobb önállóság Skóciának és Angliának is

Alex Salmond skót miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte a függetlenségellenes tábor győzelmét. David Cameron brit miniszterelnök telefonon gratulált Alistair Dariling skóciai politikusnak, volt brit pénzügyminiszternek, aki a maradáspártiak szószólója volt.

Szavazatok Aberdeenben
©

A kormányfő péntek reggeli beszédében utalt rá: nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte".

Cameron azt is elmondta, hogy Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának is nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe. Cameron a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy "határozott választ" igényel "az angol törvényekre angol szavazatok" kérdése.

Egybegyűltek öröme Glasgowban
©

Cameron ezzel arra utalt, hogy a londoni - vagyis a brit - parlamentben ülő skót képviselők szavazhatnak olyan sarkalatos kérdésekben is, amelyek csak Angliát érintik, ám a hatalmi decentralizációs folyamat alapján az önálló skót parlament létrehozása nyomán az angol parlamenti képviselők nem voksolhatnak skóciai érdekű, az edinburghi törvényhozás hatáskörébe tartozó ügyekben.

"Keserves csalódás"

Nicolas Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes a BBC-nek "keserves csalódásnak" nevezte a népszavazás eredményét. Hangsúlyozta: több mint egymillióan szavaztak Skócia függetlenségére. Sturgeon biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki – mondta.

David Cameron beszéde
©

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közleményben üzente: "üdvözlöm Cameron miniszterelnök kijelentését, mely szerint az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad."

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét.  A politikus a Deutschlandfunk német rádiónak nyilatkozott péntek reggel. "Bevallom, az eredmény megkönnyebbülést okozott" - mondta egy kérdésre válaszolva. A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: a népszavazás mintaszerű demokratikus eljárás volt, az Európai Uniónak pedig nem feladata beleszólni tagállamai belső ügyeibe, így abba sem, hogy milyen helyzetben legyen Skócia Nagy-Britanniában. 

Az EU-nak éppen elég gond a 28 tagország közösségének egyben tartása, és nem lehet elvárni, hogy még az autonómiatörekvések ügyét is Brüsszel, vagyis az uniós intézmények oldják meg. Azt viszont végig kell gondolni, hogy milyen eljárásokat alkalmazhat az EU, ha területén létrejön egy új állam - mondta az EP elnöke. A belépés és a kilépés folyamatának irányítására vannak szabályai a közösségnek, a következő időszakban pedig olyan eljárásokat kell kidolgozni, amelyek az autonómiatörekvéseknek is teret nyitnak. "Ezen még kell egy kicsit törni a fejünket" - mondta Martin Schulz.

Schulz kiemelte: Katalónia, Flandria, vagy éppen Dél-Tirol számára iránymutató lehet, hogy milyen megoldást dolgoznak ki Skócia jogállására. Amennyiben Skócia az Egyesült Királyság keretén belül mindenki számára megfelelő önállóságot kap, akkor a skót megoldás "modell lehet (az EU-n belül) más régiókban felmerülő igények kielégítésére is" - mondta Martin Schulz.

Az eredményeit elsőként közlő 12 megye közül csak kettőben szereztek többséget a függetlenségpártiak. Ezek egyike éppen a legnagyobb a 12 gyors megye közül: Dundee, ahol 53 620 szavazó mondott igent Skócia elszakadására, és 39 880-an szavaztak nemmel.

Közben a Sky News arról ír, hogy visszaélésgyanús esetekről érkeztek jelentések Glasgow-ból, ott ugyanis bizonyos választókörzetekben azt mondták a szavazóknak, hogy ők már leadták a voksukat. Glasgow-ban egyébként az igen szavazatok győztek: 53,5 százalék voksolt Skócia elszakadására, 46,5 százalék ellene.

Nem mindenki örül
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat