szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) feltartóztatott és a murmanszki kikötőbe kísért egy litván halászhajót, amely orosz felségvizeken folytatott halászatot - jelentette pénteken az orosz média.

a Juros Vilkas (Tengeri Farkas) nevű hajó rákhalászatot folytatott Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében - közölte a jelentés, amelyről a Ria Novosztyi orosz és az Unian ukrán hírügynökség számolt be.

A hajó - amelyen az orosz határőrök szerint 15 tonna rák volt már - megpróbált norvég kikötőbe menekülni az orosz hatóságok elől, de azok elfogták, és a murmanszki kikötőbe vontatták, ahol további vizsgálatoknak vetik alá. Ezt a hírt a litván külügyminisztérium sajtóosztálya is megerősítette a BNS balti hírügynökségnek.

Tomas Kazlauskas, a litván mezőgazdasági minisztérium halászati szolgálatának szóvivője szokatlannak nevezte a helyzetet, még ha, mint mondta, igaznak bizonyul is, hogy a hajó orosz felségvizeken halászott. Az ilyen helyzeteket szerinte nem így szokták megoldani, hivatalosan értesíteni kellett volna a litván hatóságokat, nem pedig önhatalmúlag intézkedni. Hangsúlyozta, hogy nem szoktak hajókat elfogni. 

Az Itar-Taszsz orosz hírügynökség ugyanakkor azt írta, hogy ugyanez a litván hatóság azt mondta neki, a litván hajó legfeljebb egy órát tartózkodhatott orosz vizeken, és nemzetközi vizeken tartóztatták fel. A halászhajó fedélzetén 23 tengerész, köztük három litván állampolgár tartózkodik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok