szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letartóztattak három feltételezett dzsihadistát kedden a párizsi Orly repülőtéren, köztük Mohamed Merah nővérének férjét, aki két és fél éve dél-Franciaországban megölt hét embert - erősítette meg az I-télé francia hírtelevízió értesülését a francia belügyminisztérium.

A három férfi Törökországból tért haza, ahol augusztus végén előállították, majd kiutasították őket az országból a török hatóságok, mert Szíriában jártak. A három francia 2013 február-március óta tartózkodott Törökországban. Mindhármukat letartóztatta a francia rendőrség, jelenleg a belső elhárítási szervek hallgatják ki őket. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege azt feltételezi, hogy dzsihadistákat Szíriába toborzó hálózat tagjai.   

Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát. 

Az I-télé hírtelevízió szerint az egyik monstani letartóztatott férfi, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár Szuad Merah, a toulouse-i merénylő nővérének férje, ezenkívül a 27 éves Imad Djebalit, Merah egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe. Valamennyiüket megfigyelték a francia titkosszolgálatok. 

A francia hatóságok ugyanakkor május végén nyomát vesztették Merah nővérének. Azt feltételezik, hogy ő is Szíriába utazott, hogy részt vegyen a dzsihádban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy ha a nő hazatér Franciaországba, azonnal letartóztatják.   

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihadisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. Közülük - a francia kormány adatai szerint - 930 a francia állampolgár. Számuk január 1. óta majdnem megduplázódott. A titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Kétszázmillió előfizetője van már a Netflixnek

Kétszázmillió előfizetője van már a Netflixnek