szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tűz által veszélyeztetett területekről eddig több mint háromezer embert evakuáltak, és ötven közutat zártak le, köztük a térség egyik legfontosabb főútját, amelyen Sacramentóból a szomszédos Nevada államba lehet eljutni. A hatalmas erdőtüzet feltehetően gyújtogatás okozta.

Be kellett zárni hat iskolát kedden Kalifornia északi részén a két hete tomboló tűzvész miatt, amely a helyi tűzoltóság szerint mostanra az év egyik legpusztítóbb erdőtüzévé vált. Eddig több mint háromezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal (CalFire) szerint a nagy füst miatt döntöttek a Placer megyei hat iskola bezárása mellett, mivel a légszennyezés árthat a gyerekek egészségének. 

A tűz által veszélyeztetett területekről eddig több mint háromezer embert evakuáltak, és ötven közutat zártak le, köztük a térség egyik legfontosabb főútját, amelyen Sacramentóból a szomszédos Nevada államba lehet eljutni. A lángok megfékezésén 5557 tűzoltó dolgozik, a légi oltásban húsz helikopter vesz rész, de eddig mindössze az égő területek 18 százalékán tudták elfojtani a tüzet. 

Már több mint 35 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, húsz épület és tíz lakóház éget le. A tűzvész további 12 ezer családi házat fenyeget.

A hatalmas erdőtüzet feltehetően gyújtogatás okozta. Múlt héten a hatóságok előzetes letartóztatásba helyeztek egy 37 éves férfit, aki az ügyészség szerint piromániás. Tettének súlyát mutatja, hogy csak tízmillió dolláros óvadék fejében védekezhetne szabadon.

Kaliforniában rekordméretű szárazság van, és a hőmérséklet több helyen meghaladja a 38 fokot. Az idei kaliforniai erdőtűzszezonban - amely általában májustól októberig tart - minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek. A nyugati parti államban a tűzoltók jelenleg tucatnyi tűzvésszel küzdenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt