szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen hetvenen nyújtottak be pályázatot az elnökjelöltség elnyerésére az első szabad államfőválasztásra készülő Tunéziában – közölte kedden a voksolás előkészítésével megbízott hatóság.

A testület nemzetközi rekordnak nevezte a pályázók nagy számát. Péntekig ellenőrzik, hogy a pályázatok megfelelnek-e az előírásoknak, és csak ezután teszi közzé a jelöltek listáját, amely még mindig nem végleges, mivel október 25-ig lehetőség van fellebbezésre.

Egy leendő elnökjelöltnek legalább 10 képviselő vagy legalább 10 választókörzetből 10 ezer tunéziai állampolgár támogatását kell maga mögött tudnia.

A mérsékelt iszlamista en-Nahda képviselői kivételével a tunéziai politikai élet valamennyi lényeges szereplője indulni akar az elnökválasztáson, annak ellenére, hogy az államfői tisztség csak korlátozott hatalmat jelent. Az en-Nahda bejelentette, hogy "konszenzusos jelöltet" támogat majd.

A hétfői határidőig többek között Monszef Marzúki távozó államfő, Musztafa Ben Dzsaafar, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, a Zin el-Abidin ben Ali elnök 2011-ben megdöntött rezsimjének három egykori minisztere, üzletemberek, pártelnökök, de még egy bírónő is benyújtotta pályázatát az elnökjelöltségre.

Tunéziában a november 23-i elnökválasztást október 26-án parlamenti választások előzik meg. Utóbbi megméretésen az en-Nahda iszlamistái a legesélyesebbek, bár 2014 elején a belpolitikában uralkodó válság miatt távozniuk kellett a hatalomból és át kellett azt adniuk egy pártok feletti, ügyvezető kormánynak. Az őszi választásokkal elvileg lezárul Tunéziában a demokratikus átalakulási folyamat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól