szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A palesztinok egyre jobban kiábrándulnak ugyan a Hamászból, de ismét rakétákkal lőnék Izraelt, ha nem szűnik meg a Gázai övezet blokádja - állítja egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint viszont a rakétáik nyolcvan százaléka megsemmisült a nyári háborúban.

A palesztinok az Erős Szikla hadművelet lezárása óta eltelt hónapban elfordultak a Hamásztól - állítja egy Rámalláhban működő közvélemény-kutató intézet. Egy hónapja még tizenöt százalékos előnye volt a radikális iszlamista szervezetnek a mérsékeltebb Fatahhal szemben, de ez a különbség szeptember végére három százalékra apadt. 

Augusztusban még negyvenhat százalék szavazott volna a Hamászra egy esetleges választáson, de egy hónap alatt ez az arány harminckilenc százalékra csökkent, miközben a Fatah támogatottsága harmincegyről harminchat százalékra nőtt.

A Háárec című izraeli újság honlapján ismertetett felmérésből az is kiderül, hogy a harcok után a palesztinok hetvenkilenc százalék tartotta győztesnek a Hamászt, de ma már csak a megkérdezettek hatvankilenc százaléka vélekedik így. Ugyanakkor a Ciszjordániában és Gázában élők döntő többsége, nyolcvan százaléka támogatja Izrael újabb lövetését az övezetből, ha nem oldják fel a Gázát sújtó zárlatot.

Móse Jaalon védelmi miniszter a Bar Ilán egyetemen egy hétfői konferencián azt mondta, hogy a militáns szervezetek jelenleg mindössze eredeti tízezres lövedék-arzenáljuk ötödével rendelkeznek, a nyári harcokban ugyanis felhasználták a többit, vagy megsemmisítette őket az izraeli katonaság.

Jaalon szerint az izraeli biztonsági erők a Hamász negyven és az Iszlám Dzsihád tíz vezető harcosát ölték meg, és a hadműveletek nyolcadik napján meghatározott célok szerint jártak el, s el is érték azokat. 

„Saját iránytűnk és nem a kívül kavargó heves indulatok alapján irányítottuk a hadműveletet” - válaszolta a konferencián elhangzó bírálatokra a védelmi miniszter a Jediót Ahronót című újság honlapja, az Ynet szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története