szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemsemleges mosdókat alakítanak ki Kaliforniai Egyetem összes kampuszán a transznemű diákoknak. A világ felsőoktatási intézményei közül valószínűleg itt teszik meg ezt először. Az egyetem elnöke, Janet Napolitano irodájától közölték, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok számára próbálják elfogadhatóbbá tenni az intézményt ezzel az újítással.

A tervek szerint az egyszemélyes mosdókat alakítják nemsemlegessé az egyetem kampuszain. Az újonnan épülő részeken is lesznek ilyen speciális illemhelyek.

Brooke Converse, az intézmény szóvivője azt mondta: nincsenek részletes adataik arról, pontosan hány egyszemélyes mosdó van a tíz kampuszon, és a fülkék átalakítási költségeivel sincsenek egyelőre tisztában.

Kaliforniában tavaly fogadták el az Egyesült Államok első olyan állami törvényét, amely előírja: az állami iskoláknak lehetővé kell tenniük transznemű diákjaiknak, hogy szabadon megválasszák, melyik mosdót akarják használni.

A Kaliforniai Egyetemen a nemsemleges illemhelyek kialakítását a júniusban felállított lmbt tanácsadó-bizottság javasolta, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok érdekeit képviseli.

Az egyetem vezetője megígérte azt is: a transznemű diákok anélkül is használhatnak más nevet bizonyos nyilvántartásokban, hogy hivatalosan megváltoztatnák a születésükkor kapott nevüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!