szerző:
MTI

A brit Liberális Demokraták homlokegyenest szembefordultak a nagyobb koalíciós partner, a Konzervatív Párt élesen bevándorlásellenes retorikájával, ugyanis az egyik legtekintélyesebb politikusuk azt mondta: a bevándorlók hasznot hajtanak a brit gazdaságnak.

Nagy-Britanniának előnyére válik a bevándorlás - mondta hétfőn a brit Liberális Demokraták egyik legmagasabb rangú politikusa, homlokegyenest szembefordulva a nagyobb koalíciós partner, a Konzervatív Párt élesen bevándorlásellenes retorikájával.

Vince Cable, aki az üzleti ügyek miniszterének tisztségét viseli a konzervatív-liberális kormánykoalícióban, a Liberális Demokraták Glasgowban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a liberális pártra az a súlyos felelősség nehezedik, hogy a bevándorlás kérdésében "a józan ész, a komolyság és az értelem hangját hallassa a pánik, az előítélet és a pesszimizmus szószólóival szemben". "A kellemetlen igazság az", hogy a bevándorlók óriási többsége, akár az Európai Unión belülről, akár máshonnan érkezik, kézzelfogható hasznot hajt a brit gazdaságnak, mivel értékes szakképzettséget hoz magával - tette hozzá a veterán liberális politikus.

Cable szerint is ellenőrzés alatt kell tartani a bevándorlást, és fel kell tartóztatni a "szociális turizmust", vagyis azt, hogy egyes bevándorlók csak a jóléti ellátásokért költöznek más uniós államokba. A liberális demokrata miniszter szerint ugyanakkor ez nem mehet az egységes európai piac és az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás rovására.

Vince Cable hétfői okfejtése frontálisan szembemegy a Konzervatív Párt által az uniós bevándorlásról alkotott állásponttal.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az elmúlt hetekben is többször kijelentette, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok csak akkor engedhessenek be munkavállalókat az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból, ha azok gazdasági fejlettsége az övékéhez hasonló szintet ér el.

Ugyanezt az álláspontot fejtette ki a hétvégén Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter, aki korábban a kormányzó Konzervatív Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje is volt. Duncan Smith a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban kijelentette: az uniós bevándorlás szabályozását a tagállamok hatáskörébe kell visszautalni.

Hozzátette: az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás koncepciója csak olyan országok között alkalmazható, amelyek gazdasága nagyjából azonos fejlettségi szinten áll, de nem használható arra, hogy a szegényebb tagországok munkavállalói "szabadjegyet kapjanak" a gazdagabb társállamokba.

A miniszter "katasztrófának" nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány a 2004-es EU-bővítés után nem élt a lehetséges átmeneti korlátozásokkal, és ennek nyomán 1,5 millió kelet-európai EU-munkavállaló települt át Nagy-Britanniába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei