szerző:
MTI

Váladékmintákat elemeztek Guineában egy mobil laboratóriumban magyar virológusok. Beszámolójukban elkeserítő képet adtak a járvány sújtotta országról.

Magyar járványügyi szakemberek a járvány sújtotta nyugat-afrikai Guineában küzdöttek az ebolavírus ellen. Váladékminták diagnosztikáját végezték egy különleges mobil laboratóriumban, terepi körülmények között, egy nemzetközi egészségügyi összefogás részeként.

"Kétnapos autóútra a fővárostól, Conakrytól, egy vidéki városban dolgoztunk, fő feladatunk az Ebola-vírus kimutatása volt elsősorban vérmintából, amilyen gyorsan csak lehet. Amikor április közepétől május közepéig kint voltam, még úgy tűnt, sikerül megfékezni a járványt" - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője az MTI-nek adott interjújában.

Dongó legyek, szeméthegyek

Kollégája, Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztályának biológusa, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársa hozzátette: "akkor kezdett felfelé ívelni a megbetegedések száma, amikor én július végétől augusztus végéig kint dolgoztam. Ekkor már nemcsak Guineából, hanem a szomszédos Libériából is kaptunk mintákat, és a labor ilyen mennyiségre nem volt felkészülve. Egyhavi ellátmányt: műanyag eszközöket, reagenseket "fogyasztottunk el" egy-másfél hét alatt, és ott nem egyszerű pótolni a felszerelést. Előfordult, hogy napi 14-16 órát dolgoztunk. A mintákat küldő orvosok pár óránként telefonáltak az eredményekért, de a laborvezetők is azonnal telefonáltak oda, ahonnan a minták érkeztek, amint készen voltunk".

Járvány elleni védekezés Conakryban
©

Nincs villany, a műszerek generátorról kapták az áramot, nincs víz, csatorna, a szállásokon az esős évszakban összegyűjtött esővizet lehetett mosakodásra használni - mondták. Mindent ellep a szemét, amit nem szállítanak el, a nyers hús körül légyrajok dongnak. A lezúduló esővíz elmossa a latrinákat, ez is veszélyt jelent. A vírus ellenálló-képessége is "javult" ebben az időszakban, hiszen nem tudott kiszáradni - ismertette a terep közegészségügyi viszonyait Pályi Bernadett.

"Úgy vélik, a fehér ember csak ártani akar nekik"

A közlekedési állapotok katasztrofálisak, az utak az esős évszakban szinte járhatatlanok. A nyolc férőhelyes buszon 12-15-en utaznak, ez is fokozza a fertőzés veszélyét - fűzte hozzá.

A mintaszállításról a szakemberek elmondták: Libériából a folyón keresztül ladikban hozták át a betegek vérmintáit, természetesen speciálisan becsomagolva. Előfordult, hogy megtámadták az autóval érkező szakembereket, mert a helyi lakosok rendkívül bizalmatlanok a fehér bőrűekkel, a nemzetközi szervezetekkel szemben - tette hozzá Pályi Bernadett.

"Nem szívesen mennek el a kórházba, kezelési központokba, úgy vélik, a fehér ember csak ártani akar nekik. Kiképzett helyi szakemberek, köztük antropológusok, pszichológusok végzik a terepi felvilágosító munkát: ráveszik a betegeket, jöjjenek be a központokba kezelésre" - fejtette ki a magyar virológus.

Az állam úgy próbál tenni a vírus terjedése ellen, hogy felvilágosít: kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést. "Fontos, hogy helyiek végezzék a felvilágosítást, másban nem bíznak, a vírus létét is csak most kezdik elhinni. Mivel kevesen írnak-olvasnak, nincs hatása az írásos kommunikációnak, ezért plakátokat használnak. Segít a zene: írtak egy eboladalt, Guinea sztárjai éneklik, a rádiók folyamatosan játsszák. Azt hangsúlyozzák benne, mennyire fontos a kézfertőtlenítés, és ha valaki beteg, kórházba kell mennie, mert ez olyan kórokozó, amely megbetegítheti a családját. Az országban a HIV-vírus is nagy gondot okoz, a dalban hangsúlyozzák, hogy az ebola más, itt nincs idő például végrendelkezni" - mondta Pályi Bernadett.

Több forrást vonnak be a járvány megfékezésére

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

A járvány nyugat-afrikai megállításának esélyeiről Kis Zoltán úgy vélekedett: egyelőre egészen biztosan emelkedni fog a megbetegedések száma, megfékezésére azonban nagyon sok forrást vonnak most be. Több labor lesz, egészségügyi szakemberek érkeznek, hogy az ebolavírust kimutassák, mert több hasonló kórokozó is fertőz, és például a maláriásokat nagyon veszélyes lenne az ebolások közé elhelyezni. Több járványügyi szakember is lesz, aki nyomon követi a vírus útját. Fontos, hogy egyre több védőeszköz kerüljön a kórházakba, lényeges azt is megtanítani, hogyan kell ezeket az eszközöket használni..

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon