szerző:
MTI

A nővér ismerősei közül öt embert különítettek el, közülük kettőnek negatív lett az ebolatesztje. A leginkább veszélyeztetett az ápolónő férje, aki viszont állítása szerint jól van.

Az ebolával megfertőződött ápolónő mellett szerdáig további öt embert különítettek el abban a spanyolországi kórházban, ahol korábban már ketten belehaltak a vírus okozta vérzéses lázba.

Ugyanakkor az elkülönítettek közül két fő - egy másik ápoló, illetve egy, a nyugat-afrikai ebolajárvány által érintett Nigériából hazatért spanyol - esetében negatívak lettek a tesztek, ezért ők hamarosan távozhatnak a kórházból. A további három emberről egyelőre nem tudni, hogy elkapták-e a kórt, így egyelőre csak egy megerősített eset van.

Spanyolország hétfőn jelentette be, hogy ebolavírussal fertőződött meg egy ápolónő a madridi III. Károly kórházban. Ő az első, aki Afrikán kívül kapta el a betegséget. Az ápolónő korábban tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból fertőzötten hazatért 69 éves spanyol papot kezelt, aki a múlt hónapban belehalt a betegségbe. Ugyanebben a kórházban kezeltek korábban egy másik spanyol segélymunkást is, akivel szintén hazaszállítása után végzett a kór.

Védőöltözékben szállították haza Madridba a később ebolában elhunyt misszionáriust
©

A megfertőződött nővéren kívül férjét, valamint további kórházi dolgozókat különítettek el a kórházban. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják azt az 50 embert, aki a spanyol papot kezelte vagy kapcsolatba lépett a megfertőződött nővérrel.

Az ápolónő fáradt, de már jobban van

Az ápolónő férje - akinek esetében a hatóságok szerint nagy a veszély, hogy szintén elkapta a betegséget - azt mondta az El Mundo című spanyol napilapnak, hogy 40 éves felesége javarészt otthon volt azután, hogy szeptember 30-án jelentkeztek nála az Ebola tünetei. 

Az El Mundo telefonon magát a nővért is elérte, aki fáradt hangon azt állította, hogy miután jelentkeztek a tünetek, megtette a szükséges óvintézkedéseket. Az ápolónő azt is elmondta az El Mundónak, hogy már kicsit jobban van. Férje azt mondta, neki semmi baja.

Az ABC című lap ugyanakkor azt írta, hogy a nő órákat töltött egy másik madridi kórház sürgősségi osztályának várójában, mielőtt a III. Károly kórházban kezelni kezdték.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő a megbetegedésekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva azt hangoztatta szerdán, hogy az ország egészségügyi rendszere "az egyik legjobb a világon", és "hagyni kell, hogy az orvosok tegyék a dolgukat".

3400 halott

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) múlt heti adatai szerint a februárban Nyugat-Afrikában kitört járvány eddig 7500 embert fertőzött meg, és közülük több mint 3400-an életüket vesztették. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. 

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Kivégeztek egy rasszista gyilkost Texasban

Kivégeztek egy rasszista gyilkost Texasban

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat