szerző:
MTI

A Burkinai Köztársaság rendőrsége könnygázt vetett be a tüntetők ellen kedden Ouagadougouban, a nyugat-afrikai állam fővárosában, amelynek utcáin tízezrek vonultak fel az ellen tiltakozva, hogy a 27 éve hatalmon lévő Blaise Compaoré államfő az alkotmány megváltoztatása révén jövőre ismét indulhasson az elnökválasztáson.

Az ellenzéki pártok kedden polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek meg, miután a kormány arra kérte a törvényhozás tagjait, hogy tegyék lehetővé az alkotmány módosítását.

A parlament a tervek szerint csütörtökön szavaz arról az alkotmánymódosító tervezetről, amelynek az a célja, hogy Compaoré a 2015 novemberében lejáró jelenlegi megbízatása után is indulhasson az elnökválasztáson. Elemzők szerint a törvényhozás nagy valószínűséggel megszavazza a módosítás.

A keddi megmozdulás részvevői egyebek között azt skandálták, hogy "Ne piszkáld a 37. cikkelyt!", az alaptörvénynek arra a pontjára utalva, amelynek értelmében az államfő jövőre már nem indulhatna az elnökválasztáson. Mások olyan táblákat tartottak a magasba, amelyek az elsősorban a nyugat-afrikai országokban pusztító ebolavírushoz hasonlították Compaorét.

A tiltakozás addig jórészt békés volt, amíg a tüntetők nem próbáltak meg a parlamenthez vonulni. A demonstrálók közül többen autógumikat égettek és köveket dobáltak. A rendfenntartó erők ekkor közbeléptek és könnygázt, illetve vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.

Ugyancsak kedden tüntetések robbantak ki az ország második legnagyobb városában, az Ouagadougoutól mintegy 330 kilométerre délnyugatra fekvő Bobo Dioulassóban is, ahol a tiltakozók festékkel ledöntötték Compaoré egyik szobrát.

Compaoré 1987 októberében államcsínnyel ragadta magához a hatalmat, ami elődjének és közvetlen felettesének, Thomas Sankarának az életébe került. A politikus 1991 óta Burkina Faso megválasztott elnöke, ugyanis első ízben akkor tartottak elnökválasztást a puccsot követően. A hadsereg volt századosát 1998-ban újabb hét évre ismét megválasztották államfőnek, majd 2005-ben és 2010-ben is ő nyerte meg az elnökválasztást, de már csak ötéves időtartamra.

A 63 éves politikus elvileg 2010-ben szállhatott utoljára a ringbe az elnöki posztért, de pártja már korábban jelezte: kezdeményezi az alkotmány felülvizsgálatát, amely megszabja, hogy egy személyt hányszor lehet elnökké újraválasztani. Compaorét hívei még 2015 után is az államfői székben szeretnék látni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!