szerző:
MTI

A 27 éve hatalmon lévő elnök hatalmának meghosszabbítása ellen tüntetők betörtek a parlament és az állami televízió épületeibe Burkina Fasóban csütörtökön.

A demonstrációt az váltotta ki, hogy a Burkina Fasó-i parlament csütörtökön tervezett szavazni arról, hogy engedélyezze következő választásokon való indulást a 1987-ben hatalomra lépett Blaise Compaorénak.

A beszámolók alapján néhány törvényhozó már bejutott az ülésterembe, még mielőtt a többezres tömeg sikeresen behatolt volna az épületbe. Korábban a rendőrség könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget, de az hamar újraszerveződött, és meghátrálásra kényszerítette a biztonsági erőket.

Az állami televízió épületét is elfoglalta és kifosztotta a tüntetők egy része. Az épületet néhány katona védte, akik figyelmeztető lövések után kénytelenek voltak utat engedni a feldühödött tömegnek. A tévé műsora megszakadt.

A tüntetők azt követelik, hogy Blaise Compaore 27 év után távozzon a hatalomból, és minden eszközzel készek megakadályozni a törvényhozókat abban, hogy lehetővé tegyék az elnök hatalmának meghosszabbítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!