szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hónapokig fogva tartotta és bántalmazta az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport a hetek óta ostromlott észak-szíriai Kobani városából származó, iskolás korú gyerekeket, akiket még májusban rabolt el – derült ki a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet kedden közzétett beszámolójából.

A HRW arról számolt be, hogy a mintegy 250 tanulóból álló csoportot május 29-én hurcolták el a dzsihadisták, amikor a diákok vizsgáik után a Szíria északnyugati részén fekvő Aleppóból tartottak hazafelé a török határ közelében fekvő Kobaniba. Később a lányokat elengedték, a fiúkat viszont a török-szíriai határvárostól mintegy 60 kilométerre fekvő Minbidzs városába vitték, ahol egy iskolában tartották fogva a 14-16 év közötti fiatalokat. 

A jogvédő csoport négy szabadon engedett diákkal készített interjút, s ennek során a fiatalok elmondták, szigorú vallási oktatásban volt részük, például be kellett tartaniuk a napi ötszöri imát. Emellett a dzsihadisták olyan videofelvételeket vetítettek le nekik, amelyeken az IÁ tagjai harci cselekményeket vagy lefejezéseket hajtottak végre. "Azokat, akik ellenszegültek, megverték. Ehhez elektromos kábelkötegeket vagy locsolócsövet használtak. A talpunkat is ütlegelték" – mondta az egyik fiú. 

Néhány fiatalnak sikerült megszöknie a dzsihadisták fogságából, a többi diákot pedig október végéig több csoportban szabadon engedték. Legutóbb, október 29-én a fennmaradó 25 kurd gyereket is elengedték az iszlamisták. A tanulók a jogvédő csoportnak arról számoltak be, a terrorszervezet tagjai nem árulták el nekik elengedésük okát, csupán annyit mondtak nekik, hogy befejeződött vallási oktatásuk. A Kobaniban zajló harcok miatt az iszlamisták fogságából szabadult fiatalok Törökországba tartanak – mondta a többségében kurdok lakta város önkormányzatának egyik illetékese. 

Az Iszlám Állam szeptember közepén ostrom alá vette az Ain-el-Arabként is ismert török-szíriai határvárost, amelyet a kurd pesmerga harcosok védenek. A dzsihadisták előrenyomulását az Egyesült Államok és szövetségesei légicsapásokkal próbálják megakadályozni. A török hatóságok októberi tájékoztatása szerint a főként szíriai kurdok lakta Kobani területéről eddig mintegy kétszázezren menekültek el a szomszédos Törökországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben