szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiterjesztheti a szankciókat több, a múlt hét végi vitatott kelet-ukrajnai választásokon megválasztott szakadár vezetőre az Európai Unió - erre célzott Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár úgy fogalmazott, hogy a hétvégi törvényellenes kelet-ukrajnai választások nyomán át kell gondolni azoknak a személyeknek a listáját, akik felelősek a kelet-ukrajnai eseményekért.

A kancellár egyértelművé tette, hogy szerinte fenn kell tartani jelenlegi szankciókat. Hozzátette, hogy szeretne azok feloldásáról beszélni, de szerinte ez most nem lehetséges. Ezt az álláspontját azonban nem részletezte.

Hangsúlyozta, most a legfőbb probléma az, hogy a szakadárok által ellenőrzött térségben az emberek egyáltalán túl tudják-e élni a telet. Ismét sürgette a tűzszünetet.

Az Európai Unió eddig 119 ukrajnai és oroszországi magánszemély és 23 cég vagyonát fagyasztotta be. A nyár folyamán szélesítette az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókat, amelyek az orosz rubel gyengüléséhez és a külföldi tőke meneküléséhez vezettek. Az EU illetékesei szerint a büntetőintézkedések egy százalékkal visszavetik jövőre az orosz gazdasági növekedés mutatóját.

Korábban a nap folyamán Christoph Heusgen, a kancellár legfőbb külügyi tanácsadója egy külpolitikai témájú konferencián szintén azt mondta, hogy a vitatott kelet-ukrajnai választásokon megválasztott szakadár vezetőket is hozzá kell adni a szankciókkal sújtott lázadók és orosz tisztviselők listájához. Heusgen Berlin álláspontját hangoztatta, miszerint a november 2-i szakadár választások megsértik a szeptember 26-án aláírt minszki fegyverszüneti megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Hivatalos: itt a vadonatúj 1000 lóerős elektromos Hummer

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd