szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet szerdai kijevi ülésén.

"A kormány nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy amint felszabadulnak a szeparatisták ellenőrzése alól az érintett területek, megkapják a felfüggesztett állami támogatást.

Elmondta, hogy az állami büdzséből több mint 50 milliárd hrivnya (egy hrivnya körülbelül 18 forint) éves támogatásban részesül Donyeck és Luhanszk megye költségvetése, akárcsak azok szociális alapjai. Ezen belül szakadárok által megszállt Donyeck megyei terület 19,6 milliárd hrivnya, a Luhanszk megyei pedig 14,6 milliárd hrivnya támogatásból részesül a központi költségvetésből, amelynek kiutalását a kormány mostantól felfüggeszti.

Kijelentette, hogy a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken ez az összeg nem jut el az emberekhez, hanem "orosz bűnözők" kezébe kerül. "Ily módon gyakorlatilag az orosz terrorizmust támogatjuk" - jegyezte meg Jacenyuk.

A miniszterelnök biztosított ugyanakkor afelől, hogy az idén télen biztosítják a gáz- és áramellátást a szakadár területek számára. Amint viszont e térségek visszatértek ukrán ellenőrzés alá, központi támogatásukból levonják a felhalmozott tartozást.

"Ez a mi területünk és a mi állampolgáraink élnek ott, ezért a kormány nem hagyja, hogy az ott élő egyszerű emberek szenvedjék meg a kialakult helyzetet. A terroristákkal majd külön számolunk" - mondta az ukrán miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés

Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)