szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismeretlenek, feltehetően iszlamista milicisták eltüntették a helyéről Tripoli közismert "gazellás szobrát". A kormány nyomozást rendelt el az ügyben, amely a közösségi médiát is megmozgatta.

A szobor egy gazellát simogató meztelen nőt ábrázol, és egy belvárosi körforgalomban található szökőkútban állt, a Földközi-tenger felé fordulva. A BBC líbiai tudósítója szerint a bronzszobor az olasz gyarmati idők óta állt itt, egészen kedd reggelig, amikor az arra járók hűlt helyét találták.

A tripoli városi vezetés és a kulturális minisztérium is elítélte az esetet, és nyomozást rendeltek el a vandalizmusnak minősített ügyben, amelyért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. A közösségi média is gyorsan reagált, a legtöbb helyi reakció elítélő volt - írta a BBC újságírója.

A legtöbben azokat az iszlamista csoportokat sejtik a háttérben, amelyek 2012 óta több, az oszmán uralom korából származó sírt és mecsetet dúltak fel, mert hitük szerint ott bálványimádás zajlott. A "gazellás szobor" eltávolítását is követelték már hasonló csoportok az alkotás "erkölcstelenségére" hivatkozva, vélhetően az alak meztelensége miatt. Egy twitteres kommentelő azért ujjong a szobor eltávolításán, mert az alkotást az elnyomó olasz gyarmati uralomhoz köti - írja a CNN.

A helyi hatóságok már 2012 februárjában jelezték, hogy tudomásuk szerint iszlamista milíciák fenyegetik a szobrot.

Az ország nemzetközi közösség által elismert kormánya és parlamentje Tripoliból a keleti Tobruk városába tette át székhelyét, miután augusztusban fegyveres csoportok, köztük militáns iszlamisták elfoglalták a főváros jelentős részeit.

Líbia helyzete azóta instabil, hogy 2011-ben megdöntötték Moammer Kadhafi több évtizedes uralmát. Az olajban gazdag országot jelenleg két rivális kormány próbálja irányítani, miközben különböző etnikai csoportok, milíciák és politikai frakciók is küzdenek a hatalomért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet