szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban szerdán megalakult Brandenburg tartomány új kormánya, Türingiában pedig koalíciós tárgyalások kezdődtek, amelyek nyomán megalakulhat az első tartományi kormány, amelyben a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből kifejlődött Baloldal adja a miniszterelnököt.

A potsdami tartományi gyűlésben (Landtag) újraválasztották miniszterelnöknek Dietmar Woidkét, a szociáldemokrata párt (SPD) brandenburgi szervezetének vezetőjét, aki tavaly augusztusban került a kormány élére, miután egészségi okokból lemondott a tartományt 2002 óta vezető SPD-s Matthias Platzeck.

A szeptemberi brandenburgi Landtag-választáson az SPD győzött, és a Németország újraegyesítése óta hatalmon lévő párt 2009 után ismét a Baloldallal kötött koalíciót, amely azonban jelentősen meggyengült - a 2009-ben elért 27 százalékról 18,6 százalékra csökkent a támogatottsága a szeptemberi választáson -, és ezért az eddigi 4 helyett csak 3 minisztert delegálhatott Woidke 9 miniszterből álló kormányába.

Az ugyancsak a volt NDK területén fekvő Türingiában is szeptemberben tartottak választást, amelyen ugyan a tartományt a német egység helyreállítása, 1990 óta vezető konzervatív CDU végzett az első helyen, de nem tudott megállapodni a koalíciós kormányzás folytatásáról az SPD-vel, így végül szerdán a második helyezett Baloldal kezdett hivatalos kormányalakítási tárgyalást az SPD-vel és a Zöldekkel.

Amennyiben a három párt megállapodásra jut, Bodo Ramelow személyében első ízben választhatnak meg tartományi miniszterelnöknek az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezetéből kialakult Baloldalt képviselő politikust.

Joachim Gauck államfő a napokban egy interjúban kétségbe vonta, hogy a párt kellően érett a tartományi szintű kormányzati felelősség vállalására. Németország demokrácia, ahol tiszteletben tartják a választók döntéseit, de fel kell tenni a kérdést, hogy a hamarosan várhatóan miniszterelnököt állító párt "eltávolodott-e a NSZEP elnyomó ideológiájától annyira, hogy megbízhassunk benne" - fogalmazott Joachim Gauck az ARD országos közszolgálati televízióban, megjegyezve, hogy a Baloldal bizonyos csoportjait tekintve "sokakkal együtt én is gondokba ütközöm ennek a bizalomnak a kialakítása során".

A Baloldal visszautasította a szövetségi elnök szavait, más pártok, köztük az SPD és a Zöldek képviselői viszont úgy vélték, hogy nincs kivetnivaló az államfő nyilatkozatában. A szövetségi szinten az SPD-vel kormányzó konzervatív CDU részéről a szociáldemokratákat is bírálták. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke egy keddi nyilatkozatában megjegyezte, szerinte "nyomasztó", hogy az SPD a berlini fal ledöntése után 25 évvel hajlandó tárgyalni egy olyan koalícióról, amelyben a posztkommunisták alkotják a legnagyobb erőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet