szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korrupcióellenes harc folytatását célzó konkrét vállalásokhoz köti a romániai elnökválasztás első fordulójában ötödik helyen végzett Monica Macovei néppárti EP-képviselő a jobboldal versenyben maradt államfőjelöltjének, Klaus Johannisnak a támogatását.

Macovei, aki független jelöltként a voksok csaknem 4,5 százalékát szerezte meg az első fordulóban, szerdán bejelentette: tíz kérdésben vár írásos kötelezettségvállalást Johannistól ahhoz, hogy rá adja voksát a második fordulóban.

Macovei egyebek mellett azt várja el Johannistól, hogy elnökké választása esetén ne hirdessen ki amnesztiatörvényt, írjon ki népszavazást 2015-ben a törvényhozók, miniszterek és az államfő mentelmi jogának eltörléséről, és garantálja a Nyugat-orientált külpolitika folytatását.

Macovei leszögezte: nem kíván tárgyalásokat folytatni Johannisszal, nem kér semmit "cserébe" támogatásáért, csak azoknak a "minimális, elvi feltételeknek" a teljesítését, amelyeket választói is fontosnak tartanak. Hozzátette: választóinak kell majd eldönteniük, hogy kielégítőnek tartják-e Johannis vállalásait és elmennek-e szavazni a második fordulóban.

Macovei közölte: a baloldal államfőjelöltjétől, Victor Pontától nem vár semmit, neki nem küld ilyen levelet.

Az elnökválasztás november 16-án megtartandó második fordulójában dől el, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vagy Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje lesz Románia elnöke a következő öt évben.

Monica Macovei a 2005-2007-es időszakban igazságügyi miniszter volt a - Traian Basescu államfő megválasztása után alakult - jobbközép Tariceanu-kormányban: az ő tevékenysége idején teremtették meg Romániában a korrupcióellenes harc jogi és intézményi hátterét. 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, egyebek közt ő kezdeményezte a bűnözésből származó vagyonok elkobzásának egyszerűsítéséről szóló uniós jogszabályt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon

Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Visszavonták a bolíviai elnök elleni elfogatóparancsot

Visszavonták a bolíviai elnök elleni elfogatóparancsot