szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások meghosszabbítása nincs napirendben - mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Párizsban.

A jelenlegi nukleáris tárgyalások célja, hogy november 24-ig tető alá hozzák az iráni atomprogram körüli vitákat eloszlató végleges megállapodást.

"Jelenleg nem áll szándékunkban hosszabbításról beszélni, nem tervezünk hosszabbítást. Megkezdtük a végső szakaszt (a tárgyalásokban) azzal a céllal, hogy azt sikerrel zárjuk" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője egy sajtótájékoztatón, azután, hogy tárgyalt francia kollégájával, Laurent Fabiusszal. "Nem szeretnék ezt a (november 24-i) dátumot kitolni, mert a politikai döntéseket meg kell hozni" az iráni nukleáris programról szóló megállapodás érdekében - tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken jelentette be Washingtonban, hogy az iráni és az amerikai külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió leköszönő kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével november 9-én és 10-én Ománban folytatódnak az iráni atomprogramról szóló tárgyalások, majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselőjének részvételével november 18-án Bécsben lépnek az utolsó szakaszukba.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Ezt az állítást az iráni kormány következetesen tagadja. A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt nukleáris fegyvert, cserébe pedig feloldanák az atomprogram miatt elrendelt, az iráni gazdaságot sújtó büntetőintézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál