szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb harci sikerekről számoltak be az Iszlám Állam (IÁ) ellen küzdő kurd önvédelmi egységek szerdán. Az ENSZ különmegbízottja és a török kormányfő ugyanakkor attól tart, hogy a dzsihadista szervezet Szíria második legnagyobb városa, Aleppó ostromára készül.

A szíriai kurdok Népvédelmi Egységei (YPG) szóvivőjük szerint a szíriai-török határon fekvő Kobanitól nyugatra három kisebb faluban is visszaverték a várost hetek óta ostromló IÁ-t, és ezzel elvágták a szélsőséges szervezet utánpótlási vonalait. A harci sikerekben nagy szerepe volt az iraki kurd önvédelmi erők pénteken Kobaniba érkezett 150 harcosának, akik tüzérségi tűzzel támogatták a YPG fegyvereseit - tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigránsszervezet szintén arról számolt be, hogy a kurd erők előrenyomultak Kobani nyugati részén. Az OSDH azt is közölte, hogy a kurdok egy másik, szintén a török határ mentén fekvő szíriai városnál is sikereket értek el az IÁ-val szemben. A Kobanitól 180 kilométerre keletre fekvő Rasz al-Ain mellett a kurd harcosok hat települést foglaltak vissza a dzsihadistáktól.

Az OSDH jelentése szerint az IÁ további veszteségeket szenvedett Homsz tartományban, ahol a kormányerők és az őket támogató milíciák visszafoglaltak két fontos gázmezőt, illetve egy gázvállalatot a szélsőségesektől. A Sana hivatalos szíriai hírügynökség szerint a művelet során az IÁ húsz tagjával végeztek.

A tevékenységét javarészt az általa birtokolt szíriai és iraki területeken kitermelt kőolaj és földgáz illegális csatornákon keresztül való értékesítéséből finanszírozó IÁ a múlt héten szerezte meg a homszi gázmezőket.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok azt közölte, hogy a héten eddig 14 légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam ellen Szíria és Irak területén. Kobaninál háromszor támadták az IÁ-t, míg Irakban az északi Moszul és Szindzsár, illetve a nyugati Fallúdzsa és Ramádi környékén csaptak le a szélsőségesekre.

Staffan de Mistura az ENSZ szíriai különmegbízottja ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam fegyveresei a szíriai Aleppó városa felé menetelnek. Hasonló aggodalmának adott hangot a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu is, aki attól tart, hogy Aleppó ostroma esetén újabb jelentős menekülthullám indulhat el országa felé.

Szíria második legnagyobb településen több mint két éve küzdenek egymással a kormányerők és a felkelők, a várost nyugati részét előbbiek, keletit utóbbiak tartják ellenőrzésük alatt. Mistura azt mondta, a szembenálló feleknek közös erővel kell fellépniük a várost fenyegető IÁ ellen.

Az előző nap Laurent Fabius francia külügyminiszter sürgette Aleppó nemzetközi "megmentését", ám ő az Iszlám Államot és a kormányerőket hasonlóan fenyegető ellenségként írta le. Törökország szintén ellenséges a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőkkel szemben, és Ankara deklarált célja a szíriai vezető megbuktatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Százezreket érintő változás jön a tévézésben, megújul az ingyenes és a fizetős mindigTV

Százezreket érintő változás jön a tévézésben, megújul az ingyenes és a fizetős mindigTV

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye