szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea új urándúsító létesítményt helyezett üzembe, megduplázva ezzel kapacitását az atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyag gyártásához – jelentette szerdán egy dél-koreai hírszerzési forrásra hivatkozva a Dzsong Ang Ilbo című szöuli napilap.

"A dél-koreai és amerikai hírszerzés által használt infravörös kamerák azonnal hőkibocsátást észleltek, amikor az új üzemben működni kezdtek a gázcentrifugák" – írta az újság.

A gyár építését 2012-ben kezdte meg Phenjan a jongbjoni nukleáris komplexumban. A dél-koreai hírszerzés egyik tisztségviselője szerint az új urándúsító létesítmény a régebbi üzemhez hasonlóan kétezer centrifugával rendelkezik, és szakértők számítása szerint évente akár 40 kilogramm dúsított uránt is képes előállítani.

Az új központ üzembe helyezésével a Kim Dzsong Un vezette észak-koreai rezsim éves szinten így már 80 kilogrammnyi nagymértékben dúsított uránt gyárthat. Ekkora mennyiség 4-5 atombomba készítéséhez elég – magyarázta egy tudós a Dzsong Ang Ilbónak.

A dél-koreai védelmi minisztérium az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a hírszerzés információit.

Észak-Korea 2010-ben megmutatta a jongbjoni komplexumot Siegfried Hecker amerikai nukleáris szakértőnek, aki személyesen győződhetett meg a kétezer centrifugával ellátott urándúsító üzem létezéséről. A kommunista vezetők akkor azt állították: áramot akarnak ott termelni a lakosságnak.

Kim Dzsong Un, a távol-keleti ország 2012 óta hivatalban lévő vezetője ugyanakkor az utóbbi időben több alkalommal is azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek fejlesztése a fő céljuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni