szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök leváltotta kedden védelmi miniszterét, aki bírálta és politikai indíttatásúnak nevezte, hogy a tárcájánál korrupció gyanújával őrizetbe vettek több tisztségviselőt. Irakli Alaszania leváltása válságot idézhet elő a hat pártból álló kormánykoalícióban, mert a miniszter szabaddemokrata pártjától delegált miniszterek bejelentették, hogy szerdán lemondanak. Ezzel pedig veszélybe kerül a kormánytöbbség a parlamentben.

Alaszania az egyik legnépszerűbb és leginkább Nyugat-barát miniszter volt a tbiliszi kormányban. Bírálta, hogy múlt héten őrizetbe vették tárcája egyik volt és négy mostani tisztségviselőjét, illetve újabb vádakat hoztak fel a hadsereg több egészségügyi tisztje ellen, akiket már korábban eljárás alá vontak.

A miniszter szerint az őrizetbe vettek mind azon dolgoztak, hogy az ország szorosabb kapcsolatokat alakítson ki a nyigati országokkal. "Kijelentem, hogy ez támadás Grúzia euroatlanti közeledése ellen" – fogalmazott újságíróknak.

Garibasvili miniszterelnök felelőtlennek nevezte minisztere nyilatkozatát. "Ahelyett, hogy segítene a nyomozásban és az igazság kiderítésében, Irakli Alaszania cselekedeteivel átpolitizálja a minisztériumot és a hadsereget, ami teljesen elfogadhatatlan számomra, és negatívan befolyásolja országunk biztonságát és a kormány hatékony működését" – mondta.

Éppen két hete Grúzia NATO-hoz való közeledésének gyorsításáról tárgyalt Alaszaniával Tbilisziben Philip Breedlove, az Észak-atlanti Szövetség európai egyesített erőinek főparancsnoka. A megbeszélés után Alaszania úgy nyilatkozott: az amerikai tábornok tbiliszi látogatása "üzenet" Grúziának, hogy a NATO támogatja a kaukázusi ország csatlakozási törekvéseit, segíti a védelmi képességének erősítését.

Grúzia ezenkívül kereskedelmi megállapodást kötött nemrég az Európai Unióval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója