szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken kezdhetik Hollandiába szállítani a Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai repülőgép roncsait – legalább is ezt közölték az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság rendkívüli helyzetekért felelős "minisztériumának" illetékesei közölték szerdán.

Közben Szingapúrban Najib Razak malajziai kormányfő a holland miniszterelnökkel, Mark Rutte-vel egyeztetett.

A malajziai miniszterelnök azt ígérte: Malajzia mindent megtesz azért, hogy a lezuhant utasszállító tragédiájának felelőseit bíróság elé állítsák. Határozott elképzelésük van ugyan a történtekről, de ezt bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk. Most a roncsok elszállítása a fő feladat – tette hozzá.

A holland kormányfő szerint független vizsgálatokra is szükség van. Elismerte, hogy a szakadár térséggel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt kénytelenek voltak eddig különböző forrásokra támaszkodva "távnyomozást" folytatni.

Rutte kiemelte, hogy a repülő Malajziához tartozott, és 43 polgára halt meg a katasztrófában, ezért be kell vonni abba a vizsgálatba, amelyet eddig csak a holland hatóságok folytattak.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata július 17-én zuhant le a Donyeck megyei Hrabove településnél, egy olyan területen, ami oroszbarát szakadárok kezén volt. A tragédiában 298-an haltak meg, köztük 196 holland állampolgár. Egyetlen túlélő sem volt.

A nyugati hírszerző szolgálatok meggyőződése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva viszont az ukrán fegyveres erők felelősségét emlegeti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda