szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhódította az amerikai Republikánus Párt a többséget a szövetségi felsőházban, miután hétnél több, eddig demokrata kézen lévő szenátusi mandátumot megszerzett a keddi "félidős" választásokon.

A szövetségi törvényhozás mindkét kamarája a republikánusok ellenőrzése alá kerül 2015 januárjától, miután a konzervatív párt a képviselőházban is megőrizte, sőt tovább növelte fölényét. A szenátus elhódítása a demokratáktól a legdrámaibb politikai fordulatot jelenti Washingtonban Barack Obama hivatalba lépése, 2009 óta. A republikánusok minden eddiginél nagyobb engedményekre kényszeríthetik ugyanis az elnököt, akinek a mozgástere kormányzása utolsó két évében jelentősen leszűkül.

A republikánusoknak legalább 52 szenátoruk lesz lesz a 100 tagú szövetségi felsőházban, amelyben legutóbb 2006-ban sikerült többségbe kerülniük. A győzelmükhöz legalább hat mandátumot kellett elvenniük politikai ellenfeleiktől.

A szenátusi választások kedden nem zárultak le, mert Louisianában második fordulót tartanak december 6-án.

Mitch McConnell vezetheti a szenátusi többséget

Korábban a CNN saját elemzéseire hivatkozva azt közölte, hogy Kentucky államban nagy fölénnyel újraválasztották Mitch McConnellt, a szenátusi republikánusi többség vezetőjét.

Nyolc amerikai államban helyi idő szerint kedd este hét órakor zárták be a szavazófülkéket a "félidős" választásokon.

Mitch McConnell lehet a szenátusi többség vezetője, aki a napirend meghatározásával de facto házelnöki feladatokat láthat majd el.

Az amerikai szenátusnak a képviselőházzal ellentétben nincs elnöke, a házban szavazategyenlőség esetén az amerikai alelnök voksa dönt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János