szerző:
MTI

Elhódította az amerikai Republikánus Párt a többséget a szövetségi felsőházban, miután hétnél több, eddig demokrata kézen lévő szenátusi mandátumot megszerzett a keddi "félidős" választásokon.

A szövetségi törvényhozás mindkét kamarája a republikánusok ellenőrzése alá kerül 2015 januárjától, miután a konzervatív párt a képviselőházban is megőrizte, sőt tovább növelte fölényét. A szenátus elhódítása a demokratáktól a legdrámaibb politikai fordulatot jelenti Washingtonban Barack Obama hivatalba lépése, 2009 óta. A republikánusok minden eddiginél nagyobb engedményekre kényszeríthetik ugyanis az elnököt, akinek a mozgástere kormányzása utolsó két évében jelentősen leszűkül.

A republikánusoknak legalább 52 szenátoruk lesz lesz a 100 tagú szövetségi felsőházban, amelyben legutóbb 2006-ban sikerült többségbe kerülniük. A győzelmükhöz legalább hat mandátumot kellett elvenniük politikai ellenfeleiktől.

A szenátusi választások kedden nem zárultak le, mert Louisianában második fordulót tartanak december 6-án.

Mitch McConnell vezetheti a szenátusi többséget

Korábban a CNN saját elemzéseire hivatkozva azt közölte, hogy Kentucky államban nagy fölénnyel újraválasztották Mitch McConnellt, a szenátusi republikánusi többség vezetőjét.

Nyolc amerikai államban helyi idő szerint kedd este hét órakor zárták be a szavazófülkéket a "félidős" választásokon.

Mitch McConnell lehet a szenátusi többség vezetője, aki a napirend meghatározásával de facto házelnöki feladatokat láthat majd el.

Az amerikai szenátusnak a képviselőházzal ellentétben nincs elnöke, a házban szavazategyenlőség esetén az amerikai alelnök voksa dönt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot