szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezren vonultak Brüsszel utcáira csütörtökön, hogy tiltakozzanak a nemrég hivatalba lépett belga kormány tervezett megszorításai ellen.

A szakszervezetek által szervezett demonstráción egyebek mellett a közszolgáltatásokon való spórolásra, a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatár 67 évre emelésére és az inflációkövető béremelések jövő évi befagyasztására vonatkozó kormányzati tervek ellen emelték fel hangjukat.

Az egyik belga hírügynökség a brüsszeli rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a megmozduláson nagyjából százezer ember vett részt. A hatóságok korábban 80, a szervezők 100 ezer emberre számítottak. 

A demonstráció miatt az Európai Unió intézményeinek is otthont adó belga fővárosban megállt az élet, a forgalom és a felszíni tömegközlekedés megbénult, a metróban hatalmas tömeg alakult ki. Kisebb összetűzések is történtek a hatóságok és a tüntetők között, a rendőrség könnygázt is bevetett.

Ez volt az első jelentős tüntetés azóta, hogy október 11-én hivatalba lépett Charles Michel jobbközép kormánya, amelynek fő célkitűzései, hogy kiegyensúlyozza az ország költségvetését és – egyebek mellett az adójogszabályok lazításával – növelje a vállalkozások versenyképességét.

A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy tervezett takarékossági intézkedése aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze meg fogja sínyleni. A szakszervezetek a következő egy hónapra további megmozdulásokat ígértek a kormány tervei ellen, december 15-ére pedig általános sztrájkot hirdettek a megszorítások miatt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból