szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életbe lépett Németországban csütörtökön a menekültügyi szabályozás reformjáról szóló jogszabály, amely jelentősen megnehezíti a nyugat-balkáni térség unión kívüli államaiból érkezőknek a menedékstátus elnyerését.

A német törvényhozás szeptemberben hagyta jóvá a törvényt, amely általában véve javít az országba érkező menedékkérők helyzetén, de úgynevezett biztonságos származási országnak minősíti Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Macedóniát, ezzel pedig megnehezíti az innen való bevándorlást.

Az eddiginél jóval gyorsabban elbírálható ugyanis az ezekből az országokból érkező menedékkérők ügye, ami a gyakorlatban elsősorban azt jelenti majd, hogy gyorsabban visszatoloncolják a három államból érkező menedékkérők tízezreit, köztük romákat és szintiket.

A nemzetközi jog szerint azok számítanak biztonságos származási országnak, ahol a hatalom nem teszi ki üldöztetésnek, kínzásnak vagy embertelen és megalázó bánásmódnak az állampolgárokat vagy azok egy csoportját. Berlin szerint az érintett államokban hátrányos megkülönböztetés éri ugyan a szinti és roma közösség tagjait, de ez nem jelenti azt, hogy az Európai Unió menekültügyi szabályai alapján nem biztonságos országok.

Tavaly 127 023 menedékkérelmet regisztráltak Németországban, ami 14 éve a legmagasabb szám és 64 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyúttal azt jelenti, hogy az EU-ba érkező menedékkérők 27 százalékát Németországnak kell ellátnia, ami messze a legnagyobb részarány.

A menedékjogért folyamodók körében kiemelkedően magas a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából érkezők aránya. A származási ország szerinti rangsort Szerbia vezeti éves szinten 40 százalékos emelkedést jelentő 18 001 kérelemmel, és a másik két ország is az első tíz között szerepel.

A reform egy másik fontos eleme a menedékkérők helyben lakási kötelezettségének lazítása. Eddig a menedékkérő az ügyének elbírálásáig köteles volt ott tartózkodni, ahol a hatóságok elhelyezték, az új szabály szerint viszont három hónap után szabadon mozoghat az országban.

Lazítottak a munkavállalás feltételein is: már csak az első három hónapban tilos munkát vállalni, és csak az első 15 hónapban érvényes az a szabály, hogy menedékkérő kizárólag akkor kaphat meg egy munkát, ha nincs német vagy uniós állampolgár jelentkező.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.