szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

New Yorkban nyomozás indult Putyin belső körének egyik tagja ellen pénzmosás gyanújával.

Amerikai ügyészek nyomozást indítottak a Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köréhez tartozó egyik üzletember, Gennagyij Timcsenko ellen pénzmosás gyanújával – jelentette szerdán a The Wall Street Journal című gazdasági napilap internetes változat az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

A New York-i keleti kerületi ügyészi hivatal vizsgálja, hogy a földgáz-kereskedelemben érdekelt milliárdos Timcsenko az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül utalt-e olyan pénzeket, amelyek állítólagosan korrupt oroszországi ügyletekből származnak. Olyan tranzakciókról van szó, amelyekben a Timcsenko alapította Gunvor Csoport kereskedőcég kőolajat vásárolt a Rosznyefty vállalattól, és azt harmadik félnek adta tovább. Az ügyészi hivatalt a nyomozásban segíti az amerikai igazságügy-minisztérium – írta a WSJ.

A lap szerint a szóban forgó átutalások előbb történtek, mint hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be orosz tisztségviselők és cégek ellen az ukrajnai helyzet miatt. Az újság egyik forrása úgy tudja, hogy az ügyészség azt is vizsgálja: Putyin személyes vagyonát gyarapította-e törvénytelen pénz. Putyinnak ugyanis van részesedése a Gunvorban, és hozzáférhetett a cég vagyonához. Ezt a gyanút mind a Kreml, mind a cég visszautasította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás