szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oroszország által ígért légvédelmi rakéták leszállításának felgyorsítását kérte Moszkvától Szíria, mivel attól tart, hogy az Egyesült Államok légiereje a jövőben megtámadhatja a szír kormányerőket - közölte Valíd Moallem külügyminiszter egy csütörtökön közzétett interjúban.

Bár Washington ígéretet tett arra, hogy augusztusban indított szíriai légicsapásai csak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport ellen irányulnak, és a kormányerőket nem támadják, a damaszkuszi vezetés mégsem bízik ebben - mondt az al-Ahbar libanoni napilapnak adott interjúban Moallem.   

"Betartják az ígéretet? Egyelőre. Úgy látjuk, Barack Obama elnök belpolitikai okokból el akarja kerülni a háborút Szíriával. Azonban nem tudjuk, hogy hogyan fog viselkedni az egyre erősebb nyomás alatt (...) Mindenre fel kell készülnünk" - mondta a külügyminiszter.

Ezzel arra utalt, hogy az Obama mögött álló Demokrata Párt vereséget szenvedett az eheti amerikai félidős választásokon, így a washingtoni törvényhozás mindkét házában az erélyesebb külpolitikai fellépést sürgető republikánusok kerültek többségbe.

Valíd Moallem elmondta, hogy emiatt arra kérték Oroszországot, hogy bocsásson fegyvereket a szíriai kormány rendelkezésére, köztük SZ-300-as típusú légvédelmi rakétákat is.

A damaszkuszi kormány még 2010-ben - a polgárháború kitörése előtt - kötött megállapodást Moszkvával 3-6 darab SZ-300-as rendszer adásvételéről, amelyeket a tervek szerint 2013-ra szállított volna le Oroszország.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a fegyverek leszállítását felfüggesztették. Korábbi orosz sajtóértesülések szerint a rakétákat már legyártották, és a szíriai kormány több száz millió dollárt helyezett letétbe az üzlet kapcsán.

A szíriai külügyminiszter az interjúban azt is állította, hogy a damaszkuszi vezetés lőszerrel és élelemmel támogatja az IÁ által hetek óta ostromolt, a szíriai-török határon fekvő Kobani kurd város védőit. Ugyanakkor a szír vezetés nem fogadja el a kurdok esetleges függetlenségi törekvéseit - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának