szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orosz lapok szerint az orosz diplomácia nagy sikere, hogy a magyarok zöld lámpát adtak a Déli Áramlat megépítésének. Kérdés, hogy a magyar vezetés továbbmegy-e a nyilatkozatoknál. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország egyszer sem élt vétójoggal az Oroszország elleni szankciók megakadályozása érdekében.

Magyar dalok címmel közölte nyomtatott változatában, internetes oldalán pedig a Budapesti emberünk címet adta a szerkesztőség véleményét tartalmazó, Orbán Viktorról szóló cikkének a Vedomosztyi orosz napilap pénteken.

Az amerikai The Wall Street Journal és a brit Financial Times című lapok közös kiadványában Andrej Szinyicin a Déli Áramlat építésével kapcsolatos magyar parlamenti döntésről úgy vélte, az "lázadás a hajón" és egyben az orosz diplomácia nagy sikere. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarország egyszer sem élt vétójoggal az Oroszország elleni büntetőintézkedések megakadályozása érdekében.

©

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap csütörtöki cikke szerint Magyarország magához ragadta a kezdeményezést a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésével kapcsolatosan, de még kérdés, hogy a magyar vezetés továbbmegy-e a nyilatkozatoknál. A független újság által megkérdezett szakemberek úgy vélték, hogy az orosz gázt a tervek szerint Ukrajna elkerülésével Európába, így Magyarországra is eljuttató gázvezetékrendszer sorsa Brüsszelben és nem Budapesten fog eldőlni.

Szergej Pravoszudov, az orosz Nemzeti Energetikai Intézet igazgatója úgy gondolja, "ha a magyarok mégiscsak elkezdik a Déli Áramlat szakaszának építését a területükön, akkor az áttörést jelent a gázvezetékrendszer megvalósításában, és okot ad Bulgáriának, illetve Szerbiának arra, hogy ezek az országok visszatérjenek a beruházás kivitelezéséhez".

Osztrák lap: Magyarország veszélyes erővel fordul Moszkva felé

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap úgy vélte, hogy energetikai kérdésekben Magyarország egyre inkább közeledik Oroszországhoz, az Európai Unió és az Egyesült Államok bosszúságára. A horvát INA oroszoknak tervezett eladása miatt Washington és Brüsszel riadókészültségben van. Az Oroszországot sújtó uniós szankciókat ellenző Magyarország a saját érdekeit követi és bírálói meglátása szerint veszélyes erővel fordul Moszkva felé – hívta fel a figyelmet a lap, amely szerint sokan ebben az összefüggésben tekintenek a magas rangú magyar tisztségviselők ellen korrupció gyanúja miatt elrendelt amerikai beutazási tilalomra.

A gáztörvény módosításával kapcsolatban a Rzeczpospolita lengyel napilap is véleménycikket közölt Jaroslaw Gizinski, a Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztő tollából. A szerző úgy értékelte, hogy a Déli Áramlat építését elősegítő törvénymódosítás elfogadása "örömöt szerzett Moszkvának, de az Európai Unióból és az Egyesült Államokból Magyarország miniszterelnökére irányuló villámcsapásokat váltott ki".

Elemzői véleményekre hivatkozva a cikkíró úgy vélte, hogy az amerikai beutazási tilalom is "egy utolsó intés volt, hogy Magyarország ne vállalja a Gazprom trójai lovának szerepét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon