szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ejtette a pénzmosás vádját, de fenntartotta a kevésbé súlyos adócsalásét a spanyol király nővérével szemben a Palma de Mallorca-i felsőbíróság pénteken. Krisztina hercegnőt, férjét, illetve több feltételezett bűntársukat egyebek mellett azzal gyanúsították, hogy jogtalanul használtak fel több millió euró közpénzt magáncélokra. Ez a korrupciós ügy volt az egyik olyan botrány, amely az utóbbi években megtépázta a királyi család tekintélyét.

A pénteki döntéssel VI. Fülöp uralkodó nővére lehet a történelem során a spanyol királyi család első olyan tagja, akit bíróság elé állítanak. Ugyanakkor a bíróság határozata önmagában még nem jelenti azt, hogy a hercegnőnek a vádlottak padjára kell ülnie, mivel a spanyol jog lehetőséget ad a sértettne, vagyis ebben az esetben a spanyol államnak, hogy eltekintsen a pertől, ha nem tartja megalapozottnak a vádakat.

Pedro Horrach, a korrupciós ügyekben illetékes állami ügyész korábban már közölte, hogy ellenzi Krisztina vád alá helyezését.

A király nővérével szemben évek óta folyik nyomozás. Júniusban egy előzetes vizsgálat eredményeként egy Palma de Mallorca-i bíróság úgy döntött, hogy pénzmosás és adócsalás vádpontjában per indulhat ellene. Ezt a döntést a hercegnő ügyvédjei megfellebbezték, de a pénteki döntés csak az egyik vádpontban adott nekik igazat.

Az ügy első számú gyanúsítottja nem Krisztina hercegnő, hanem férje, Inaki Urdangarin. Az egykori kézilabdás olimpikon Urdangarint a hatóságok 2011 óta azzal vádolják, hogy egy üzlettársával együtt több millió eurónyi közpénzt sikkasztott el a Nóos nevű közhasznú társaság elnökeként 2004 és 2006 között. A társaságot állítólag azért alapították, hogy pénzeszközeit más vállalatokhoz, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át.

A hercegnőt a Nóos-ügyben egyszer már tisztázták a vádak alól, de tavaly gyanúsítottként bevonták abba a vizsgálatba, amely az Aizoonnal kapcsolatban folyt.

Krisztina a korábbi meghallgatásokon többnyire kitért a válaszadás elől, azt hangoztatta, hogy a szóban forgó ügyeket férje intézte, továbbá ő mindig is bízott és továbbra is bízik férjében. Urdangarin tagadta, hogy törvénytelenségeket követtek volna el. Urdangarin ellen számos más jogcímen, például okirat-hamisítás, befolyással való visszaélés, kötelességmulasztás gyanújával is folyik eljárás.

Ez volt az egyik olyan botrány, amely az utóbbi években megtépázta a királyi család tekintélyét és népszerűségét a dél-európai országban, ahol a gazdasági válság és a kiemelkedően nagy munkanélküliség miatt eleve megnőtt a jómódúakkal szembeni ellenérzés. I. János Károly király június elején le is mondott a trónról, helyét az addigi trónörökös, Fülöp vette át. Utóbbi a királyi család legnépszerűbb tagjai közé tartozik, és trónra kerülésével a család lakossági támogatottsága ismét növekedni kezdett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?