szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Utasítást adott a palesztin gázolók házainak lerombolására Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök pénteken – írja a TASZSZ orosz hírügynökség egy bizalmas forrásra hivatkozva. A TASZSZ információi szerint a döntést csütörtök este hozta meg az izraeli kormányfő a fegyveres erők vezetőivel folytatott tanácskozáson. A parancs csak akkor lép érvénybe, ha az izraeli igazságügyi minisztérium is jóváhagyja.

A döntés nem precedens nélküli. Izrael a második intifáda éveiben, 2001 és 2005 között körülbelül hétszáz olyan házat rombolt le, amik feltételezhetően "terroristák" lakhelye volt. Ez év júniusában kezdték újra alkalmazni ezt az eljárást "a terroristákkal tulajdonával" szemben, amikor egy szélsőséges palesztin agyonlőtt egy izraeli nőt Hebronban. Nyáron három Hamász aktivista házát is lerombolták, akik részt vettek három izraeli fiatal elrablásában június 12-én.

Pénteken ugyanakkor több mint ezerháromszáz rohamrendőr biztosította az al-Aksza-mecsetet. Az utakat lezárták, és kordonokat húztak fel, és a hívők személyazonossági dokumentumait ellenőrizték, hogy megakadályozzák minden 35 év alatti férfi bejutását a mecsetbe. Válságos időkben csak egy adott életkor fölött léphetnek be ugyanis a hívők a szenthelybe. A korhatár hétről hétre változik. Egyes megfigyelők szerint ez a korlátozás is hozzájárult a szerdai összecsapások kirobbanásához.

A zsidók általában Siratófalnál imádkoznak, de az utóbbi időkben a feszültség növekedéséhez vezetett, hogy közülük egyre többen a Mecsetek terén, a rómaiak által kétezer éve lerombolt szentély helyén próbálnak imádkozni. Ezt a muzulmánok a város érzékeny status quója megváltoztatásának tekintik.

A Hamász fegyveres csoportja, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok a szerdai zavargásokra még aznap úgy reagált, hogy "az ellenség súlyos árat fog fizetni az általa megszállt Jeruzsálem és az al-Aksza-mecset judaizálására irányuló bűnös gyakorlatáért".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni