szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azonnali reformokat és Európa-párti politikát ígért Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután a szófiai parlament pénteken megszavazta új kormányát. Ezzel véget érhet a két éve tartó belpolitikai válság legutóbbi fejezete az EU legszegényebb tagországában.

Boriszov konzervatív pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért, valamint a piac- és Európa-barát jobbközép Reformerek Tömbje koalíciós kormányát 136-an támogatták, 97-en ellene szavaztak a parlamentben. Egy képviselő tartózkodott a voksoláson jelen lévő 234 politikus közül.

"Ez egy Európa-párti és reformista kormány, amelynek célja Bulgária stabilitásának megteremtése (...) Tudjuk, hogy annak érdekében, hogy eredményeket érjünk el, azonnal meg kell indítanunk a reformokat, a határidő a mai nap. A kormány le fogja rakni az alapokat, és remélem, hogy biztosítani fogjuk Bulgária stabil fejlődését" – mondta Boriszov a parlamentben.

A két jobbközép párt kisebbségben kormányoz majd, mivel együtt is csak 107 mandátumuk van a 240 fős parlamentben. Ugyanakkor egy csütörtöki megállapodás alapján a kormányt kívülről két további kisebb parlamenti párt, a nacionalista Népi Front és a balközép Bolgár Újjászületés Alternatívája is támogatja.

Boriszov állt már kisebbségi kormány élén 2009 júliusa és 2013 februárja között, de a szegénység és a korrupció elleni tüntetések miatt lemondásra kényszerült. Kormányát szocialista-liberális koalíció váltotta fel, amely szintén az elégedetlenség miatt végül előre hozott választásokat írt ki.

A soha nem látott alacsony részvétel mellett megtartott októberi voksolás nem egészen két év alatt a második előre hozott parlamenti választás volt az Európai Unió legszegényebb tagállamában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján