szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három muzulmán transzszexuális javára döntött a legfelsőbb bíróság Malajziában pénteken, miután fellebbeztek egy korábbi végzés ellen, amely megtiltotta, hogy női ruhát hordjanak. A bíróság döntését az emberi jogok szempontjából történelminek nevezte a három férfi ügyvédje.

A három bíróból álló testület úgy döntött, hogy az összes malajziai tagállamban hatályos iszlám vallási törvény, a saría nem alkalmazható a három férfire. Az ítélet szerint az érvényes helyi előírások diszkriminatívak, mert nem veszik figyelembe a nemi identitással kapcsolatos problémákat.

Az élet valamennyi területére kiterjedő vallási kód tiltja az ellenkező nem ruháinak viselését, amit Malajziában szigorúan be is próbálnak tartatni.

Az egyik bíró úgy fogalmazott, hogy az erkölcsi viselkedést is szabályozó saría a HIV vírus terjedését terjesztő homoszexuális és leszbikus tevékenységek megfékezésre irányul, a jelen esetnek viszont "semmi köze sincs a homoszexualitáshoz", hanem egészségügyi problémákkal rendelkező muzulmán férfiakról van szó. A három férfinak ugyanis orvosok igazolták, hogy nemi identitászavarban szenvednek.

Korábban egy elsőfokú bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a három férfi köteles az iszlám törvényeket követni, mivel muzulmánnak születtek.

A férfiak ügyvédje szerint történelmi ítélet született, amelynek precedensteremtő értéke van.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Malajzia a világ egyik legrosszabb országa a transzszexuális emberek szempontjából, mert ott folyamatos zaklatásnak, szexuális bántalmazásnak és letartóztatásoknak vannak kitéve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában