szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezettnél korábban, már szombat este hat órakor befejezik az országos sztrájkot a német mozdonyvezetők. Claus Weselsky, a mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet elnöke pénteken Frankfurtban jelentette be, hogy "békítő gesztusként" hétfő hajnal négy óra helyett már szombat este felveszik a munkát.

Az országos munkaügyi bíróság nem sokkal a bejelentés elhangzása előtt hagyta jóvá a frankfurti munkaügyi bíróság csütörtöki döntését, amellyel elutasította a német államvasutak keresetét a munkabeszüntetés betiltására.

A szakszervezet minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot tervezett. A Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődött: a tehervonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagytak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig csütörtökön hajnali 2 órakor csatlakoztak hozzájuk.

A sztrájk súlyos fennakadásokat okozott Németország vasúti közlekedésében. Az elővárosi és a távolsági közlekedésben is káosz volt. Csütörtökhöz hasonlóan pénteken a menetrend szerint járó vonatoknak csak a harmada közlekedett.

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL szakszervezet egyebek mellett 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.

A szakszervezet az utóbbi hónapokban már hatszor szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

Egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményei szerint a németek 51 százaléka nem ért egyet a mozdonyvezetők sztrájkjával, míg 46 százalék támogatja azt. Az üzleti körök, a pártok és a sajtó is bírálta a munkabeszüntetést és a szakszervezetet is, vezetőjével együtt.

Egyedül az autókölcsönzők és a távolsági buszjáratok üzemeltetői dörzsölték a markukat, mert megsokszorozódott a forgalmuk.

Németország a hétvégén ünnepli a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból kétmillió látogatót várnak Berlinbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán